05.11.2018 00:20

Creșterea salariului minim, salutată de sindicate

Creșterea salariului minim, salutată de sindicate
Galerie foto

VIOLETA STANCIU


Interviu cu Nicolae Dragodănescu, președintele Sindicatului „Valahia” Târgoviște.

Rep.: Se discută de creșterea salariului minim pe economie de la 1 decembrie 2018 sau de la 1 ianuarie 2019, dar de data aceasta în mod diferențiat pentru persoanele necalificate, pentru cei cu studii superioare și cei cu vechime mai mare de 15 ani. Cum comentați noile măsuri ale Guvernului?

- Orice creștere a salariului minim pe economie este binevenită, pentru că ne confruntăm cu o criză acută a forței de muncă. Oamenii nu vor mai rămâne în țară dacă vor continua să rămână pe salariile acestea și dacă angajatorii nu vor acorda salarii mai mari. Este o inițiativă bună, nu pot s-o critic, mă bucur că pot să spun că este o inițiativă bună. Vizavi de faptul că trebuie să existe o diferențiere între lucrătorii încadrați pe funcții care necesită studii superioare și cei care sunt necalificați sau pentru care nu se cer studii superioare reamintesc tuturor celor care poate au uitat că în vechiul contract la nivel național era o departajare foarte riguroasă între cei necalificați, studii medii, studii superioare și existau acei coeficienți de departajare, care, din nefericire, în sectorul privat au dispărut cu desăvârșire. În sectorul public, din fericire pentru acest sector, există acele departajări în funcție de vechime. Deci există și e foarte bine că există, însă în sectorul privat a dispărut cu desăvârșire... Faptul că se înțelege și se dorește ca, din nou, să existe o minimă departajare între cei care ocupă o funcție care necesită studii superioare și cei care nu au studii superioare... este foarte bine venită. La fel și inițiativa de a acorda, într-un fel sau altul, un salariu diferențiat pentru cei care au vechime mai mare de 15 ani. Aici, mă întorc și spun, minunat ar fi să avem acea grilă de departajare în funcție de vechime pe care am avut-o și care s-a pierdut și pe care toate guvernele și partidele politice, înainte de a guverna, au promis că vor rezolva această departajare, dar din nefericire nu am avut-o până acum... Este o minimă corecție, dar minunat ar fi să avem, în funcție de vechime, așa cum erau pașii înainte... 5% - 10% -15% -25%.

Rep.: Există riscul ca unii angajatori să dea faliment?

- Deci este o măsură bună, minunat ar fi să se aplice cât mai repede. Să știți că nu vor da angajatorii faliment că va crește salariul minim. Reamintesc faptul că deja contribuțiile sociale sunt în sarcina angajatului. Dacă primește, de exemplu, 100 lei în brut, angajatului îi rămâne aproape jumătate în mână, pentru că din 100 de lei se scad 35% și 10%, pentru că angajatorul are obligația să-i rețină contribuțiile și să i le vireze la sistemele de asigurări sociale și de sănătate. Deci nu este o mărire spectaculoasă, nu vor da faliment angajatorii, nu-și vor disloca afacerile din România către țări pe care să le considere dânși paradisuri fiscale... Probabil că vor avea un profit ceva mai mic, dar nu aș vrea să fiu obraznic și să-i apostrofez puțin... pentru că ar trebui să se mulțumească și cu profituri ceva mai mici pentru că și salariații din România au trăit atâta vreme cu venituri atât de mici încât am umplut Europa, parcă ar fi fost război civil aici, așa au plecat cu toții disperați că nu pot trăi cu salariile minime garantate de statul român. Deci măsura de majorare a salariului minim este bună, era minunat dacă se aplica de la 1 noiembrie, dar recunoaștem și noi că era prea din scurt, dar nici 1 decembrie nu este de lepădat. Cu cât se face mai repede cu atât avem șansa, poate, să mai menținem câțiva tineri în România... Tinerii aceștia sunt foarte importanți pentru că ei sunt cei care vor trebui să susțină, la un moment dat, toate sistemele acestea de asigurări sociale, de sănătate, iar dacă ei vor pleca, vom îmbătrâni și populația va fi fără tineri, adică nu vom avea nicio șansă. Deci trebuie să găsim soluții să menținem forța de muncă autohtonă și s-o plătim cât mai bine și cât mai corect... În România au venit cei care au avut capital și au dezvoltat afaceri tocmai datorită faptului că suntem competitivi, suntem productivi și că salariile sunt extrem de mici. Bine ar fi să se mențină această inițiativă și să avem creșterile pe care le-au anunțat.

Rep.: Tinerii liberali din județul Dâmbovița au criticat, prin intermediul unui comunicat de presă, creșterea aceasta peste noapte a salariului minim?

- Eu nu știu ce liberali și ce afaceri au ei în desfășurare, așa tineri fiind, ca să poată să emită judecăți de valoare... că un lucru este bun sau mai puțin bun. Să știți că în mod normal piața se reglează. Faptul că tinerii noștri pleacă și se duc pe salarii mai mari în altă parte... este tot un reglaj al pieței. Ce facem acum, pentru că înțeleg că există inițiative de a aduce forță de muncă din țări unde se câștigă 100 de euro. Pâi asta este soluția? Soluția este să găsim pentru tinerii din țara asta și pentru oamenii care muncesc cinstit să găsim o soluție progresivă pentru un trai puțin mai bun, pentru că nu va exista niciun angajator care să-și închidă afacerea că va mai da 200 - 250 de lei, pe brut, la salarii... Altfel, vom ajunge să plecăm toți, cât mai putem să muncim, și să asigurăm sistemele de asigurări sociale ale Europei de Vest, în loc să găsim soluții să trăim mai bine în România.