26.03.2015 00:11

Creștere cu peste jumătate a SRL-urilor debutante

Creștere cu peste jumătate a SRL-urilor debutante
Galerie foto

❚ Numărul acestor microîntreprinderi debutante a crescut cu 59% față de aceeași perioadă a anului trecut ❚ Directorul Oficiului Registrului Comerțului Dâmbovița, Smaranda Brebeanu, pune această creștere pe seama modificărilor legislative ❚ Astfel, deși legea impune totuși condiția ca întreprinzătorul să fie la prima afacere, a eliminat limita de vârstă, de aici boom-ul SRL-D-urilor

V. STANCIU


Creștere spectaculoasă a numărului de societăți cu răspundere limitată – debutante (SRL-D) înmatriculate în Registrul Comerțului Dâmbovița! În primele două luni din 2015, numărul acestora a crescut cu 59% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Directorul Oficiului Registrului Comerțului (ORC) Dâmbovița, jr. Smaranda Brebeanu, pune această situație pe seama modificărilor legislative produse anul trecut, care au înlăturat condiția obligatorie de vârstă maximă pentru cei care pot înființa o astfel de societate comercială.

„Acum nu mai există o vârstă maximă pentru a înființa o astfel de firmă, singura condiție este să nu fi avut în spațiul economic european o activitate economică. Deci trebuie să fie pentru prima dată când se apucă de afaceri. Ca domenii de activitate preferate de cei care au înființat SRL-D-uri, pe primul loc se află comerțul cu ridicata și amănuntul, urmat de activitățile profesionale științifice și tehnice, industria prelucrătoare, sănătate și asistență socială”, ne-a declarat directorul ORC Dâmbovița.

 

SRL-D-uri... expirate

Având în vedere că primul lor an de înmatriculare a fost 2011, pe data de 31 decembrie 2014 acești întreprinzători debutanți și-au pierdut calitatea de microîntreprindere!

Potrivit conducerii ORC, în termen de cel mult 45 de zile lucrătoare de la pierderea calității de microîntreprindere, întreprinzătorul debutant trebuie să procedeze la schimbarea denumirii potrivit legilor societăților comerciale și a Registrului Comerțului.

„În această situație, în Dâmbovița, sunt 43 de firme. Dintre acestea, doar 5 au venit (n.n. până la începutul lunii martie a.c.) și au îndeplinit această obligație legală prin schimbarea denumirii. Restul probabil că urmează să facă acest demers. Legea prevede că au la dispoziție 45 de zile lucrătoare de la data pierderii calității de microîntreprindere, adică de la data de 31 decembrie 2014”, a mai precizat jr. Smaranda Brebeanu, directorul ORC Dâmbovița.