03.12.2021 00:19

Creșterea salariului minim, sub tir sindical

Creșterea salariului minim, sub tir sindical
Galerie foto

*„Cum s-au exprimat ei lasă același vid, nu este nimic clar, exact pentru a nu se respecta, pentru că știți cum este la noi”

*„Vedeți cum facem noi lucrurile, le facem în așa fel încât să fie confuze pentru salariat, dar să creeze portițe pentru angajatori ca să jongleze exact după bunul plac și apoi spune ... sunt acoperit de legislație. Nu facem lucrurile clare, nu spunem lucrurilor pe nume”

 

 

Salariul minim brut pe economie va crește de la 2300 de lei în prezent, la 2550 lei de la 1 ianuarie 2022,  salariul minim pe economie neputând fi plătit de angajator aceluiași salariat mai mult de 2 ani!  „Limitarea duratei de aplicare a salariului minim este pentru o perioadă de maxim 24 de ani, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat  la nivelul salariului minim”, mai prevede programul de guvernare.

Din păcate, programul de guvernare al coaliției nou formate nu definește foarte clar dacă cei doi ani se aplică, de la 1 ianuarie 2022, tuturor salariaților din mediul privat. Liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA) spune că legea a fost făcută în așa fel încât... să fie interpretabilă. 

„Industria este cea care suferă cel mai mult în momentul de față”

„Cum s-au exprimat ei lasă același vid, nu este nimic clar, exact pentru a nu se respecta, pentru că știți cum este la noi. Vedeți cum facem noi lucrurile, le facem în așa fel încât să fie confuze pentru salariat, dar să creeze portițe pentru angajatori ca să jongleze exact după bunul plac și apoi spune... sunt acoperit de legislație. Nu facem lucrurile clare, nu spunem lucrurilor pe nume. Plus de asta suntem într-o fază în care creșterile de prețuri, pe tot palierul, sunt extraordinar de mari. Crește salariul minim, dar raportat la salariul minim, pe grilă, nu cresc salariile și atunci unul care este cu 1 leu deasupra grilei și are 10 ani vechime într-o societate el rămâne săracu la stadiul de om sărac, de lucrător sărac... Și cei 10 ani în care a funcționat în societatea respectivă îi sunt anulați pentru că vine 1-2 angajați, ceea ce este foarte bine pentru un nou angajat care vine pe un salariu mai mare, dar de la ziua  zero acesta are 2500 lei, iar celălalt, după 10 ani de muncă, are 2501 lei, ceea ce nu este corect. În economia reală, într-adevăr,  lucrurile stau catastrofal, iar industria este cea care suferă cel mai mult în momentul de față”, ne-a declarat liderul de sindicat din industria de apărare, Constantin Bucuroiu.

 

Violeta Stanciu