16.11.2022 00:20

Cosmocrația la români (II)

Cosmocrația la români (II)
Galerie foto

Există voci din Africa și Asia care susțin acum chiar necesitatea unui Congres Global pentru o resetare a multilateralismului. Cosmocrația, sau știința guvernării lumii, are proiecții și în România. Apartenența la Uniunea Europeană și NATO dă cel puțin indirect acces țării noastre la marile teatre ale deciziilor mondiale. Relațiile bilaterale dintre state nu au încetat însă să existe și mulți vor zice că de fapt aceasta rămâne baza în abordările națiunilor.

Totuși, o Uniunea Europeană care negotiază un acord comercial cu țările MERCOSUR poate să ajute enorm dezvoltarea țărilor membre.  La fel, structura NATO este fără doar și poate un scut perfect pentru eventuale escaladări ale conflictelor armate. Important este să avem simțul realității ca țară inserată pe poziția 63 la nivel mondial ca număr de populație.

Apartenența la UE și NATO este o fereastră fantastică pentru a ne exprima la nivel mondial, chiar de a influența bunul mers la lucrurilor. Asta implică însă o abordare mai puternică a integrării europene, dar și a dezvoltării capacității României de a activa eficient în aceste structuri multilaterale. Există o oportunitate de care trebuie să profităm în permanență. Suntem prezenți în acest joc al influenței globale?

 


Dan Luca