07.03.2018 00:20

Coșmarul culturilor inundate

Coșmarul culturilor inundate
Galerie foto

* Cele mai afectate sunt culturile de păioase, care riscă să fie compromise în totalitate z Pe lângă topirea zăpezii, mai sunt și mari cantități de apă care se adună de la precipitații * „Aceste mlaștini ne distrug o parte din culturi. Din păcate, nu prea avem ce face”, se plâng agricultorii

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Dacă stratul de zăpadă căzut zilele trecute peste județul Dâmbovița a fost o adevărată mană cerească pentru mai toate culturile de toamnă, acum topirea zăpezii dă mari bătăi de cap agricultorilor. Temperaturile ceva mai ridicate au făcut ca zăpada să se topească rapid, iar pe câmp au apărut bălți care nu fac deloc bine culturilor. Cele mai afectate sunt culturile de păioase, care, din cauza apei acumulate excesiv, riscă să fie compromise în totalitate. Agricultorii încearcă din răsputeri cu mijloacele pe care le au la dispoziție să îndepărteze apa de pe câmp, însă pe lângă topirea zăpezii, mai sunt și mari cantități de apă care se adună de la precipitațiile căzute zilele trecute. Se fac șanțuri menite să preia o parte din apă și se construiesc mici baraje care să împiedice inundarea culturilor, însă cantitățile de apă sunt destul de mari.

„Sunt pierderi destul de mari”

* Era de așteptat ca topirea bruscă a zăpezii să ducă la aceste fenomene. Încercăm pe cât posibil să dirijăm apa către șanțul de pe marginea terenului, însă nu este deloc ușor. * A fost zăpada destul de mare, iar când s-a topit s-au format aceste mlaștini care ne distrug o parte din culturi. Din păcate, nu prea avem ce face. Intervenim, dar rudimentar. Încercăm să facem șanțuri care să preia apa sau să facem niște diguri care să împiedice apa să mai inunde terenurile. * Deja în acest moment sunt pierderi destul de mari. Culturile inundate nu o să mai arate niciodată ca celelalte. Din lipsă de bani, fermierii nu au reușit să asigure în niciun an culturile, iar pagubele sunt suportate în totalitate de aceștia. În aceste condiții, oamenii nu au decât să se roage ca ploaia să înceteze și astfel apa să nu mai avanseze către celelalte culturi, iar pagubele să fie mai cât mai mici.