16.11.2020 00:18

"COS Târgoviște va fi salvat"


Galerie foto

VIOLETA STANCIU

 


 

Interviu cu Nicolae Dragodănescu, președintele Sindicatului ,,Valahia’’ Târgoviște

Rep.: Guvernul României a modificat legislația în vigoare pentru a salva COS Târgoviște, aflat în insolvență, în aceleași condiții precum cele avute în vedere în cazul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv ștergerea datoriilor bugetare în schimbul dării în plată a activelor funcționale, procedură reglementată prin OUG 60/2019 inițiată și adoptată de fostul Executiv. Ce va urma de acum încolo la combinat?

- Mai trebuie să fie aprobată o ordonanță de urgență care să prevadă în concret modul în care se va prelua activele funcționale în contul creanței statului. Inventarele s-au făcut, partea tehnică și partea administrativă este în proporție de 90% finalizată. Urmează ca o societate înființată de Ministerul Economiei să preia partea funcțională a COS Târgoviște, o companie nou - nouță, fără datorii și fără creanțe și fără niciun fel de complicații și să-și desfășoare activitatea de producție la COS Târgoviște, deocamdată sub egida statului român, prin Ministerul Economiei. Oamenii vor fi chemați la muncă, oamenii își vor relua activitatea pe noua societate, încă nu știm cum se va numi , dar asta este mai puțin important, pentru că se stabilește într-o singură zi... Sperăm noi ca săptămâna aceasta să avem inclusiv această ordonanță de urgență publicată în Monitorul Oficial.

Rep.: Va rămâne aceeași titulatură... de COS Târgoviște?

- Nu știu, dar în opinia noastră s-ar putea să nu rămână această titulatură pentru că la COS Târgoviște partea de active nefuncționale își va continua procedura insolvenței. Partea de terenuri - hale dezafectate va rămâne în procedura insolvenței și va merge înainte, fără creanța statului, și va urma procedura așa cum este ea reglementată de procedura insolvenței. Partea bună este că statul, prin dare în plată în contul datoriei, preia activele productive și e foarte bine. Este lucrul cel mai bun care se putea întâmpla pentru COS Târgoviște și este singurul procedeu viabil prin care se putea prelua acest combinat. Să preiei creanța și să te așezi la masa credală, în procedura insolvenței, nu era o soluție. Preluarea activelor statului prin dare în plată și preluarea de către o societate a Ministerului Economiei este soluția cea mai bună. Așa considerăm noi.

Rep.: COS Târgoviște este a doua societate care va fi preluată prin această procedură?

- Mai avem o societate la Hunedoara, care, la fel, în contul creanței, a fost preluată o parte din activitatea de producție. Acolo situația era mult mai alambicată decât la Târgoviște. La Târgoviște lucrurile sunt mai simple, pentru că partea de oțelărie, de turnare continuă și de laminoare este funcțională, o putem porni în două săptmâni. Probabil vom avea în continuare ceva probleme pe viitor până ne vom conforma cu obligațiile de mediu pentru că suntem conștienți cu toții că nu mai putem funcționa foarte mult timp cu instalația de desprăfuire, așa cum este ea. Știm că avem probleme cu partea asta, dar cu puțin efort și cu puțină bună credință și cu puține investiții se poate rezolva, zicem noi, într-un an de zile, pe un program de conformare fără niciun fel de problemă. Important este să-i dăm drumul și iarna să ne prindă cu utilajele pornite, pentru că în metalurgie lucrurile se complică iarna. Nu este așa de ușor și s-o pornești, dacă o menți în funcțiune nu este o problemă deosebită, dar dacă o pornești iarna avem fel de fel de probleme de la faptul că găsești apa înghețată prin conducte și până reușești să pui utilajele în funcțiune... Sunt chestii tehnice care aparent sunt banale, dar nu sunt deloc banale. Iarna nu-i ca vara, a zis unul...

Rep.: Deci va fi repornit foarte curând?

- Eu sper că până la sfârșitul anului va reporni, eu am sperat ca undeva la sfârșitul lunii noiembrie să pornească, dar să vedem ce se întâmplă săptămâna aceasta. Dacă săptămâna aceasta avem toate detaliile stabilite, prin ordonanță, și vedem că noua societate își numește un director care vine și preia și cheamă oamenii la muncă atunci lucrurile sunt pe ultima sută de metri. Oricum hotărârea politică a fost luată, lucrurile nu mai pot fi întoarse, COS Târgoviște va fi salvat.

Rep.: Am vândut industria metalurgică pe nimic și acum o luăm înapoi... în halul în care o luăm?

- Este un paradox, așa este, am vândut- o pe doi lei și acum o luăm înapoi contra unor datorii pe care le are la stat, de zeci de milioane de euro. Așa este, este perfect adevărat, asta este societatea capitalistă pe care ne-am bucurat că am instaurat-o în România și culegem roadele acestei societăți. Deocamdată, altă soluție nu exista...

Rep.: Oamenii și-au primit banii la timp...

- Șomajul tehnic a venit la timp, în continuare tot ce s-a vândut din combinat, din magazii, active nefuncționale, piese de schimb au constituit venituri pentru plata procedurii insolvenței și pentru plata salariaților.