30.09.2014 00:25

COS Târgoviște: Planul de reorganizare, încurcat de procese în instanță

COS Târgoviște: Planul de reorganizare, încurcat de procese în instanță
Galerie foto

❚ Unitatea metalurgică aflată în insolvență a depus pe 26 septembrie documentul a cărui aprobare salvează Combinatul de la faliment ❚ Practic, de Planul de reorganizare depinde viitorul Combinatului, al celor peste 1300 de salariați care au mai rămas, dar și al oțelului târgoviștean ❚ Însă pentru a fi dat un verdict în cazul Planului de reorganizare, trebuie mai întâi finalizate cele patru procese ale creditorilor, aflate pe rol la Înalta Curte de Casație și Justiție și la Curtea de Apel Ploiești ❚ Vă reamintim că în 22 februarie 2013, Tribunalul Dâmbovița a admis cererea de reorganizare și a deschis procedura generală de insolvență a companiei târgoviștene

VIRGIL VOINESCU


Liderul Sindicatului Liber Independent (SLI) din Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște – unitate aflată în insolvență, ing. Aurel Vlăsceanu, ne-a declarat că pe 26 septembrie administrația unității a depus la Judecătoria Târgoviște „Planul de reorganizare al COS”, acesta fiind practic documentul de rezultatul căruia depinde evoluția pe viitor a Combinatului și soarta oțelarilor dâmbovițeni. Din informațiile pe care le are sindicatul, „lucrurile merg bine”, dar trebuie finalizate trei-patru dosare ale unor creditori și apoi să se întrunească Adunarea Acționarilor.

{GOOGLE_AD_BOX1}

Conform liderului sindical, unul dintre dosare, care încetinește puțin o decizie, este acum la Înalta Curte de Casație și Justiție și privește Halda de zgură de la Udrești. Celelalte două-trei dosare sunt la Curtea de Apel Ploiești. Ing. Aurel Vlăsceanu a explicat: „Ca să se dea un verdict de către instanță (n.n. în ceea ce privește Planul de reorganizare) trebuie să se finalizeze procesele, pentru ca toți creditorii să vină la masa credală, iar apoi să aibă loc Adunarea Generală a Acționarilor. Aceasta, din câte știu, este amânată. Dar, trecând peste, eu zic că lucrurile merg bine. O spune și juristul. Situația de bine ne convine și nouă, ne convine ca Planul de reorganizare să fie aprobat, pentru că altfel s-ar putea intra în faliment”, a arătat liderul SLI.

Liderul SLI: „Lucrurile merg bine atâta timp cât le va lăsa administrația să meargă bine”

În privința viitorului, văzut însă din analiza trecutului, ing. Aurel Vlăsceanu a completat: „Lucrurile merg bine atâta timp cât le vor lăsa ei (n.n. administrația) să meargă bine. Și așa situația COS a fost atunci forțată. Societatea a fost băgată în insolvență de ei. Nu cred că era cazul, din punct de vedere financiar, ca societatea să intre atunci în insolvență Au făcut ei de așa natură să ajungă în situația de a declanșa insolvența”. Vă reamintim că la mijlocul lunii februarie 2013, rușii de la Mechel și-au vândut toate activele deținute în România, inclusiv la Târgoviște, iar în 22 februarie 2013, Tribunalul Dâmbovița a admis cererea de reorganizare și a deschis procedura generală de insolvență a companiei.

Și liderul celuilalt sindicat din cadrul COS Târgoviște, „Metalurgistul”, ing. Gabriel Banu, a ținut să amintească faptul că de avizarea Planului de reorganizare depinde continuarea activității metalurgice la Târgoviște în următorii trei ani.

Zile bune la COS Târgoviște

Practic, în ultima perioadă, COS Târgoviște a intrat, din fericire, pe o pantă ascendentă. Deși „ceea ce a fost odată nu mai poate fi”, după cum declara recent liderul SLI, ing. Aurel Vlăsceanu, lucrurile par să fi intrat pe un drum bun. După o perioadă de concedieri și de șomaj tehnic, cei 1350 de salariați care au mai rămas în Combinat sunt la lucru, s-au făcut angajări, iar pensionarilor li s-au încheiat contracte de continuare a activității. Și comenzile sunt „ca în vremurile bune”, spune liderul sindical, adică o medie de o mie tone oțel pe zi. Și cel mai important succes sindical al anului a venit la final de august când, după șapte luni, s-a reușit semnarea Contractului Colectiv de Muncă de către conducerea SLI (singurul sindicat reprezentativ din unitate, care a avut dreptul legal să poarte negocieri cu administrația). CCM a intrat în vigoare din data de 1 septembrie a.c. și este valabil până la sfârșitul anului 2015. El păstrează, cu mici excepții, prevederile vechiului contract, însă s-a ținut cont că societatea este în insolvență.