24.11.2015 00:25

COS Târgoviște, în "mâinile" Fiscului dâmbovițean

COS Târgoviște, în
Galerie foto

❚ După „lupte” grele purtate prin instanțele de judecată pentru recuperarea datoriilor restante la bugetul statului, fiscul dâmbovițean a reușit să repună din nou pe tapet planul de reorganizare și, în mod automat, recuperarea tuturor creanțelor bugetare prevăzute inițial în masa credală ❚ Potrivit ec. Emilian Rusu, directorul Administrației Finanțelor Publice Dâmbovița, Combinatul se comportă ca un contribuabil normal și a plătit la timp, astfel încât a reușit să coboare datoriile undeva la 20% ❚ „Eu nu-mi doresc un contribuabil «mort». Nu mă ajută cu nimic. Am ajuns cu dosarul acesta să ne judecăm pe 39 de spețe. Fiscul nu renunță... Dacă guvernul le șterge, nicio problemă, dar noi avem sume certe, exigibile și trebuie plătite”, a fost mesajul șefului Fiscului pentru COS Târgoviște, care îi îndeamnă pe reprezentanții societății să ceară eșalonarea datoriilor

VIOLETA STANCIU

 


 

De la Marii Contribuabili Bucure ști, la Administrația Finanțelor Publice (AFP) Dâmbovița! Acesta este traseul parcurs în ultimul an de Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgovi ște care, din ianuarie 2014, a trecut în administrarea directă a fiscului dâmbovițean. AFP Dâmbovița are de recuperat sume imense de la acest agent economic aflat momentan în insolvență. După „lupte” grele purtate prin instanțele de judecată pentru recuperarea datoriilor restante la bugetul statului, fiscul dâmbovițean a reușit să repună din nou pe tapet planul de reorganizare și, în mod automat, recuperarea tuturor creanțelor bugetare prevăzute inițial în masa credală. Ec. Emilian Rusu, directorul AFP Dâmbovița, recunoaște că în prezent COS Târgoviște se comportă ca un contribuabil normal în piață, în sensul că își plătește obligațiile curente și nu numai.

„Noi am preluat COS în administrare în ianuarie 2014. Până atunci a fost la Marii Contribuabili. L-am preluat cu datorii foarte mari, societatea era deja în insolvență, i se aprobase planul de reorganizare, unde noi eram total văduviți. Din total sumă ni se acorda doar 6,7%. Asta au pierdut ei acum. Au pierdut lupta cu fiscul legată de planul de reorganizare, pentru că acum se va repune acea sumă. În afară de aceasta, vreau să vă spun că au reușit să achite foarte mult din datoriile mari pe care le-au făcut ulterior. Au reușit să achite și să ajungă undeva la 20%, de la 100%. Anul acesta, dacă ei ne-au declarat câteva zeci de milioane, au plătit peste 100 de milioane la bugetul de stat. Deci ei plătesc... Își achită obligațiile curente. Ca mișcare se vede că plătesc, cel puțin în 2015 au plătit foarte mult. COS se comportă la ora actuală ca un contribuabil normal în piață. Are un comportament firesc din punct de vedere al colectării. Ei au venit lunar cu alte declarații. Au plătit și din restanțe, și obligațiile curente”, a punctat directorul fiscului dâmbovițean, Emilian Rusu.

În opinia acestuia, COS Târgoviște trebuie să regândească strategia de dezvoltare a societății, astfel încât să-și poată achita datoria restantă și să evite falimentul. Ba mai mult, directorul Emilian Rusu este optimist în ceea ce privește viitorul combinatului târgoviștean și îi așteaptă pe reprezentanții acestuia să vină să solicite eșalonarea datoriei:

„Eu nu-mi doresc un contribuabil «mort» (n.n. în faliment). Nu mă ajută, ca administrație, cu nimic. Eu îmi doresc să vină la noi să spună «fraților, am pierdut, haideți să eșalonăm suma asta și s-o plătim». Eu sunt de acord să fac lucrul acesta. Ne-am judecat foarte mult. Am ajuns cu dosarul acesta să ne judecăm pe 39 de spețe. Fiscul nu renunță... Avem planul nostru, sunt sume declarate. Dacă guvernul le șterge, nicio problemă, dar noi avem sume certe, exigibile și trebuie plătite”, a mai menționat directorul AFP Dâmbovița, ec. Emilian Rusu.

Vă reamintim că, la COS Târgoviște, odată cu admiterea apelului declarat de Fisc în ceea ce privește debitul acumulat, Curtea de Apel Brașov a decis schimbarea sentinței pronunțate de Tribunalul Dâmbovița, care confirmase planul de reorganizare din unitatea metalurgică. În aceste condiții, cauza a fost direcționată către judecătorul sindic pentru continuarea procedurii insolvenței, timp în care COS mai are o luptă în instanță pe 10 decembrie, și anume o contestație la tabelul preliminar de creanțe formulată de creditorii salariali.

Așadar, după ce s-a aflat doi ani în perioada de observație, societatea revine exact în faza inițială din februarie 2013 și așteaptă din nou cu sufletul la gură un nou plan de reorganizare.Acesta va fi supus votului Adunării Creditorilor și confirmării de către judecătorul sindic