21.12.2017 00:09

Cornel Cornea e antrenorul suprem al sportului dâmbovițean

Cornel Cornea e antrenorul suprem al sportului dâmbovițean
Galerie foto

* „Nu mai știu exact de câte ori am fost desemnat antrenorul dâmbovițean al anului, dar sunt peste 20 de titluri. Nu m-am gândit niciodată că o să am o perioadă așa de lungă pe primul loc. Mi-am făcut treaba și tot timpul am fost în competiție cu mine, nu cu alții”

* „Nu neapărat trebuie să fii primul, dacă ești pe podium înseamnă că ai muncit bine. Totul se obține cu sacrificii și totul se plătește în viață. Când ești primul la sport, nu o să mai fi primul în alte domenii, pentru că trebuie să-ți aloci tot timpul performanței”

* „Pentru binele sportivilor, eu sunt hotărât să le dau drumul. Consider că am făcut o mare greșeală că nu i-am lăsat să plece la momentul potrivit. Cu siguranță, vom asista la momentul despărțirii de Maria Cioclea”

* „Maria nici acasă nu prea merge, pentru că tatăl ei trebuie să doarmă pe jos. Au o singură cameră foarte mică, un singur pat, iar de multe ori părintele era bolnav și nici măcar într-un pat nu putea să-și poarte suferința”

* „Singurul club din județ cu posibilități financiare este CSM Târgoviște. Acolo trebuie făcute secții de lupte, de box, de atletism și de judo, sporturile care obțin rezultate și pot să scoată capul la nivel european și mondial”

* „M-am bucurat pentru victoria Dianei Ivăncescu, de la atletism. Să-i dea Dumnezeu sănătate să poată alerga, să aibă rezultate și să ne reprezinte cu cinste. Pentru mine este o mândrie că în sportul dâmbovițean există un produs ca Diana Ivăncescu!”

COSTIN MIHAI


Cornel Cornea (67 de ani) a câștigat atâtea titluri de antrenor al anului în sportul dâmbovițean, încât le-a pierdut numărul. S-a impus și în 2017, anul în care a strălucit la sportivi atleta Diana Ivăncescu, însă în sufletul și în discursul maestrului Cornea nu a existat nici cea mai mică urmă de individie, dimpotrivă, a vorbit la superlativ. Anii au așternut maturitate peste venerabilul profesor de lupte, care vrea să-și vadă cu orice preț sportivii realizați. Tocmai de aceea nu se va opune plecării Mariei Cioclea la un club mai bogat, așa cum regretă că nu a procedat și cu alți luptători de mare valoare. Cornel Cornea este antrenorul numărul 1 din sportul dâmbovițean și în 2017, însă mulți îl consideră antrenorul numărul 1 din toate timpurile. Cu siguranță, merită un alt nivel de recunoaștere, adică titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Târgoviște.

„Am urcat de la an la an și am vrut să fiu mai bun”

Rep.: Maestre, ați contabilizat numărul trofeelor reprezentând cel mai bun antrenor dâmbovițean al anului?

- Nu mai știu exact, dar sunt peste 20. Nu m-am gândit niciodată că o să am o perioadă așa de lungă pe primul loc. Mi-am făcut treaba și tot timpul am fost în competiție cu mine, nu cu alții. Am urcat de la an la an și am vrut să fiu mai bun. Sigur că rezultatele nu au întârziat să apară, știți bine că din 2002 și până în 2014 am condus loturile României, perioadă în care au fost și rezultate foarte bune. Din 10 sportive care erau la lot, cinci erau ale mele, uneori șase, niciodată mai puțin de patru de la Târgoviște.

Rep.: Mai reprezintă ceva pentru dumneavoastră aceste premieri?

- Desigur, pentru că reflectă munca ta pe un an de zile. Nu neapărat trebuie să fii primul, dacă ești pe podium înseamnă că ai muncit bine. Iar dacă ești de mai multe ori pe podium, reprezintă un argument în plus că muncești bine. Totul se obține cu sacrificii și totul se plătește în viață. Când ești primul la sport, nu o să mai fii primul în alte domenii, pentru că trebuie să-ți aloci tot timpul performanței. Sportivului trebuie să-i asiguri un minim necesar și dacă nu ești alături de el, nu iese nimic.

„Dacă le dădeam drumul fetelor la alte cluburi, poate că rămâneau în sistem”

Rep.: V-ați exprimat într-un context televizat, că anul următor este posibil să asistăm la momentul despărțirii de Maria Cioclea, sportivul dumneavoastră numărul 1.

- Cu siguranță. Pentru binele sportivilor, eu sunt hotărât să le dau drumul. Consider că am făcut o mare greșeală că nu le-am lăsat să plece la momentul potrivit, și nu mă refer aici la Maria Cioclea sau la Diana Vlăsceanu, care sunt mai tinere, ci la surorile Paic, la Panait și la multe altele. Dacă le dădeam drumul de mai multă vreme, poate că rămâneau în sistem. Aduceți-vă aminte de Burduf, o fată foarte săracă, amărâtă, care lupta din tot sufletul. A ieșit campioană mondială de plajă, campioană europeană de cadeți, dar a abandonat din cauza sărăciei. Poate că ar fi trebuit să o ajut să meargă la un alt club, unde era mai bine remunerată.

Rep.: Credeți că Maria Cioclea își va vedea vreodată visul împlinit, acela de a avea o casă?

- Ea nici acasă nu prea merge, pentru că tatăl ei trebuie să doarmă pe jos. Au o singură cameră foarte mică, un singur pat, iar de multe ori părintele este bolnav și nici măcar într-un pat nu poate să-și poarte suferința.

„Pe noi o să ne ambiționeze și mai mult victoria Dianei Ivăncescu”

Rep.: Ce ar trebui să facem pentru sportivii noștri de mare valoare?

- Eu am mai spus-o, singurul club din județ cu posibilități financiare este CSM Târgoviște. Acolo trebuie făcute secții de lupte, de box, de atletism și de judo, sporturile care obțin rezultate și pot să scoată capul la nivel european și mondial. Altfel, nici vorbă să discutăm de Olimpiadă. Cum să ajungă la Jocurile Olimpice un copil care atunci când merge acasă tatăl trebuie să doarmă pe jos, pentru că nu are loc în pat?

Rep.: Am apreciat faptul că nu ați avut niciun moment de indivie, pentru faptul că în 2017 nu a mai ieșit sportivul anului un luptător de-al dumneavoastră și ați primit cu apreciere victoria Dianei Ivăncescu, de la atletism.

- Pe cuvântul meu dacă nu m-am bucurat, pentru că se mai vede ceva lângă mine. Pe noi o să ne ambiționeze și mai mult acest lucru. Desdemona abia acum va înțelege cât este de greu să ai un sportiv în vârf, iar el să nu aibă după ce bea apă. Să-i dea Dumnezeu sănătate Dianei Ivăncescu să poată alerga, să aibă rezultate și să ne reprezinte cu cinste! Pentru mine este o mândrie că în sportul dâmbovițean există un produs ca Diana Ivăncescu.

Rezultatele sportivilor antrenați de Cornel Cornel în anul 2017

Georgiana Filip (aur Naționalele de seniori, argint Cupa României de seniori, argint Cupa Europei)

Mihaela Panait (argint Naționalele de seniori)

Maria Cioclea (bronz Naționalele de seniori, argint Cupa României de juniori, argint U23, aur Campionatul Balcanic, argint Naționalele de juniori, aur Cupa României de juniori, argint Naționalele de plajă juniori)

Diana Vlăsceanu (argint Naționalele de seniori, argint Cupa României de seniori, argint U23, argint Naționalele de juniori, argint Cupa României de juniori, argint Naționalele de plajă juniori)

Denisa Ionescu (bronz Naționalele de plajă juniori, bronz Cupa României de juniori)

Niculin Ionescu (argint Naționalele de plajă juniori)

Simona Ionescu (argint Cupa României de cadeți)

Antonio Coman (bronz Naționalele de cadeți, bronz Cupa României de cadeți, argint Naționalele Școlare, bronz Naționalele de plajă cadeți)

Florin Maghiran (argint Naționalele de copii)

Raul Ciucioiu (argint Naționalele de copii)

Andreea Stan (bronz Naționalele de copii)

Ionuț Drăgănescu (aur, Naționalele de plajă copii)