23.08.2016 00:17

Contribuția dâmbovițenilor la victoria Aliaților

Contribuția dâmbovițenilor la victoria Aliaților
Galerie foto

❚ Ieșirea României din alianța cu Puterile Axei a contribuit la capitularea necondiționată a Germaniei naziste. Proclamația către țară a regelui Mihai I a conribuit la scurtarea celui de-al Doilea Război Mondial cu 6 luni. Județul Dâmbovița a contribuit la operațiunile militare prin Corpul V Care de Luptă Târgoviște, armata fiind sprijinită de muncitori petroliști și feroviari

VIRGIL VOINESCU


La 23 august 2016 se împlinesc 72 de ani de când România ieșea din alianța cu Puterile Axei (Germania, Japonia și Italia), declara încetarea unilaterală a războiului împotriva Aliaților (Marea Britanie, Franța, Imperiul Rus, Italia și Statele Unite ale Americii) și declara război Germaniei naziste și Ungariei Horthyste. Ziua de 23 august 1944 a fost momentul istoric ce a condus la înfrângerea și capitularea necondiționată a Germaniei naziste. Proclamația către țară a Regelui Mihai I a fost un eveniment istoric de importanță națională și internațională. Istoria reține că aceasta a scurtat cu 6 luni cel de-al Doilea Război Mondial, a contribuit la salvarea unui mare număr de vieți ale militarilor și civililor și a redus pierderile materiale. În județul Dâmbovița, trupele armatei hitleriste se aflau concentrate în zona petroliferă Moreni-Ghirdoveni-Gura Ocniței, o altă parte la Boteni-Titu și Găești-Petrești.

Au fost zone unde s-au desfășurat lupte grele, aici trupele românești fiind în ofensivă. Istoricii militari consemnează că, aflat în fruntea Corpului V armată, generalul C. Vasiliu-Rășcanu a participat la dezarmarea și capturarea trupelor armatei hitleriste. În zonele: Urseiu, Pleașa, Țuicani, Podeni, Ghirdoveni, Mija, Gura Ocniței și Sângeriș, trupele române sprijinite de muncitorii de la obiectivele petrolifere, potrivit cercetătorului științific al Institutului de Istorie „N. Iorga”- București, al Academiei Române, dr. Nicolae Stoicescu, au organizat „paza sondelor și instalațiilor, construind baricade în punctele obligatorii de trecere spre Ploiești și Târgoviște”, precizând că „în urma luptelor purtate în diferite localități au fost capturați 700 de prizonieri germani, evidențiindu-se cu acest prilej membrii formațiunilor patriotice de luptă ce au transportat muniții și arme de la Arsenalul Armatei din Târgoviște, cât și feroviarii ce au întrerupt comunicațiile comandamentului hitlerist”.

Lichidarea și capturarea inamicului s-a desfășurat și în zilele următoare la: Moreni, Găești, Petrești, Vulcana, Bezdead, Buciumeni, Titu, Braniștea, Cojasca și Fântănele. „Pe teritoriul județului, 3.000 de germani au căzut prizonieri, armata română capturând o mare cantitate de arme și muniții”, mai notează dr. Nicolae Stoicescu. Regimentul 2 Care de Luptă Târgoviște a participat și el la o serie de acțiuni militare în afara țării, respectiv pe teritoriul Austriei și al Cehoslovaciei, și a eliberat localitățile: Erdburg, Kemendorf, Westerdorf și Paysdorf, scriind o pagină istorică importantă.