31.08.2016 00:17

Consiliul Local a votat părăsirea ADI Apă

Consiliul Local a votat părăsirea ADI Apă
Galerie foto

Interviu cu primarul comunei Voinești, Sandu Gabriel Dănuț

 

VIOLETA STANCIU

 


 

Rep.: Ce ne puteți spune despre ieșirea comunei Voinești din cadrul ADI Apă? Când s-a stabilit acest lucru și în responsabilitatea cui cade această decizie?

- Este o hotărâre de Consiliu Local din februarie 2016, nu am ieșit acum. Consiliul Local este cel care administrează domeniul public și privat al unei localități, hotărârea de retragere din ADI Apă a fost luată în unanimitate de vechiul Consiliu Local, în februarie 2016. Niciodată comuna Voinești nu a avut delegare de gestiune către Compania de Apă, către ADI Apă. La nivelul localității Voinești rețeaua de alimentare cu apă potabilă și canalizare a fost dată în administrare, numai în administrare, dar a rămas proprietatea comunei, la Serviciul Public Județean de Apă și Canal. La nivelul comunei, proiectele pentru sistemele de alimentare cu apă, pentru că sunt trei, și sistemul centralizat de canalizare pentru satul Voinești nu au fost realizate prin fonduri europene. Au fost realizate prin bugetul local și prin Administrația Fondului de Mediu, prin Ministerul Mediului. Nu s-a derulat nici o cheltuială prin Compania de Apă, pentru că s-a spus că o să primim corecții financiare. În adresa trimisă de Ministerul Dezvoltării scrie clar că se aplică corecții numai celor care au accesat fonduri prin ADI Apă. Deci, noi nu avem cum să primim nici o corecție financiară. Înțeleg că la nivelul CJD s-a luat o hotărâre ca Serviciul Public Județean de Apă și Canalizare să se transforme în societate comercială și că următorul pas ar fi afilierea acestuia la Compania de Apă. O să aduc la cunoștința CL Voinești acest fapt și ei vor lua cea mai înțeleaptă hotărâre. Deci, hotărârea nu aparține primarului, cum greșit s-a înțeles.

Rep.: Considerați că prețul practicat în prezent de Compania de Apă Târgoviște, pentru serviciile de apă și canal, a fost cel care a dus la adoptarea acestei decizii radicale în CL Voinești?

- Consiliul Local a luat această hotărâre și datorită prețului, fiindcă am început să urbanizăm tot județul acesta, înainte de a fi urbanizat. Treaba cu solidaritatea asta, de preț unic, ca toată lumea să plătească la fel... Consilierii locali nu au fost de acord, deoarece la țară, și eu sunt mândru că sunt de la țară, consumul de apă este mult mai mare decât la un apartament, o garsonieră sau o casă de la oraș. Aici mai există și un animal în curte, mai există 2-3 tufe de roșii, un castravete, o vânătă, care trebuie udate. Consumul mediu la Voinești este de aproape 20 mc/lună, dar sunt și gospodării unde se consumă și 40-50 mc/lună. Gândiți-vă la costul total. Dacă luăm în calcul prețurile practicate de Compania de Apă, la pachet apă-canal, ar însemna pentru un consum de 40 mc/lună o valoare a facturii de aproximativ 5 milioane de lei, adică mai mult decât energia și gazele, ceea ce nu mi se pare normal.

Rep.: Considerați că oamenii de la țară pot să suporte facturile la utilități, care tind să se apropie de cele de la oraș, ținând cont că locurile de muncă lipsesc cu desăvârșire?

- Gândiți-vă și la venituri. Diferența este foarte mare între un locuitor de la oraș și unul dintr-o comună, vizavi de aceste utilități. Luați în calcul numărul de asistați social dintr-o comună, dar și faptul că locurile de muncă de la țară sunt rare. Nu mai sunt navetiști pentru că nu mai avem combinatul, nu mai avem SARO, nu mai avem ROMLUX... Toate veniturile sunt din agricultură și din pomicultură, în special. Dar ca să faci agricultură și pomicultură folosești foarte multă apă, fiindcă și merii trebuie stropiți. Ce să fac, să-i las să tragă din Dâmbovița, să-mi polueze apa și să vină Garda de Mediu peste ei? Așa că omul plătește. La Voinești, prețul la apă este de 2,9 lei, iar la canalizare se facturează 80% din consumul de apă cu un preț de 2,1 lei. Și aceste tarife sunt greu de suportat, dar sunt cât de cât acceptabile, comparativ cu prețurile practicate de Compania de Apă. Sunt de acord că UE ne impune operator regional până în anul 2018, dar eu nu știu dacă Compania de Apă Târgoviște este operator regional, pentru că deocamdată nu este nici operator județean. Ca să fii operator județean trebuie să operezi în tot județul. Și nu doar comuna Voinești nu este la Compania de Apă, mai sunt aproximativ 16 localități administrate de Serviciul Public de Apă și Canal, iar altele au încheiat contracte cu alte societăți avizate de ANRSC.