09.04.2014 08:15

Conferință Națională Științifică dedicată lui Constantin Brâncoveanu

Conferință Națională Științifică dedicată lui Constantin Brâncoveanu
Galerie foto

❚ Manifestarea se înscrie în seria dedicată celor 300 de ani de la martiriul domnitorului și al fiilor săi

 

PETRE DRĂGUȚOIU


 

Ieri, 8 aprilie a.c., Sala Roșie a Universității „Valahia” din Târgoviște (Corpul K) a găzduit Conferința Națională „Valoarea culturii și spiritualității românești din epoca domnului Constantin Brâncoveanu pentru Istoria națională – 300 de ani de la martiriul unui sfânt român (15 august 1714- 15 august 2014). Manifestarea cultural-științifică a fost organizată de Universitatea „Valahia”, Centrul de Cercetări Științifice Interdisciplinare „Dumitru Stăniloae” al Universității „Valahia” (CCSIDS UVT), Universitatea „Ovidiu” din Constanța, Biblioteca Județeană Dâmbovița.

{GOOGLE_AD_BOX1}


Dezvăluiri organizaționale din Anul Brâncoveanu

Din partea Consiliului Județean Dâmbovița, jr. Ivan Vasile Ivanoff a apreciat la superlativ manifestarea, remarcând: „Constantin Brâncoveanu a fost cel care a tras cortina splendorii medievale a capitalei Țării Românești. CJD va organiza, în colaborare cu Centrul de Creație, Biblioteca Județeană, Complexul Muzeal Curtea Domnească, cu specialiști din județele vecine, o expoziție și o lansare de carte. Manifestarea de la Curtea Domnească va fi vie, va fi o expoziție cu piese de epocă, un chioșc unde se vor comercializa replici, muzică veche medievală ce va fi interpretată de Orchestra Simfonică. Acesta este un program minimal, în cel maximal manifestările se vor extinde la ctitoriile brâncovenești de la Doicești și Potlogi”.


Manifestare educativ-morală

Moderatorul conferinței, prof.univ.dr. Gheorghe F. Anghelescu, director al CCSIDS UVT, a remarcat accentul educativ- moral și unghiurile umaniste ale acestei manifestări. Pr. prof.dr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal, a prezentat comunicarea „Cheia biruinței sintezei brâncovenești: măsura”, în care s-a referit și la arta brâncovenească, „simbioză între elementele tradiționale de factură postbizantină, influențe ale artei occidentale, elemente de factură orientală, dar în această sinteză a prelevat însă elementul tradițional”.

 

Prof.univ.dr. Constantin Pătulea, consilier patriarhal coordonator, de la Universitatea București, a prezentat tema „Reformele lui Constantin Brâncoveanu în domeniul educației și asistenței sociale”, de fapt o introspecție în acest sector de la începutul secolului al XVIII-lea, pe baza unor documente mai puțin cunoscute. Conf.univ.dr. Agnes Erich, directorul Bibliotecii Județene Dâmbovița, s-a referit la tipăriturile în diferite limbi din vremea domnitorului, la ctitoriile de biserici și mănăstiri și la școlile de atunci.

 

„Cele cinci oficine tipografice domnești (București, Snagov, Buzău, Râmnic și Târgoviște) vor tipări numeroase cărți și pentru a sprijini ortodoxia de pretutindeni”. Mai amintim studiile pr.conf.univ.dr. Constantin Claudiu Cotan de la Universitatea „Ovidiu” – „Geopolitica Ortodoxiei și relațiile stat-biserică în timpul domniei Sf. Martir Brâncoveanu”; lect.univ.dr. Claudia Vlaicu de la UVT – „Jertfa pentru celălalt și semnificația acesteia în procesul individuației” și conf.univ.dr. Ileana Tănase de la UVT – „Refuzul de a trăda: Constantin Brâncoveanu”.