20.03.2014 07:15

Confecțiile textile preferă moda... muncii la negru

Confecțiile textile preferă moda... muncii la negru
Galerie foto

❚ Inspectoratul Teritorial de Muncă este cu ochii pe acest sector, unde foarte mulți angajatori, deși depistați și amendați, se pare că nu ies din tiparul folosirii de personal fără forme legale de angajare

interviu cu Marius Lixandru,

directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița

 

PETRE DRĂGUȚOIU


 

Rep.: Ați desfășurat lună de lună campanii de identificare a muncii la negru. Care sunt domeniile cele mai urmărite?

- Domeniul panificației, de exemplu, s-a încadrat în programul „O zi pe săptămână”, apoi domeniul confecțiilor textile, unde controalele vor continua lună de lună și unde amenzile au fost de 10.000 lei pentru angajatorii care foloseau persoane la muncă fără să le întocmească acte legale. Aici pot menționa și alte numeroase amenzi aplicate pentru alte încălcări ale legii în domeniul securitate și sănătate în muncă, unde valoarea acestora s-a ridicat la 43.000 lei în 161 de controale efectuate de inspectorii ITM.

Rep.: Cele mai multe neconformități întâlnite sunt...

- Cele legate de lipsa reviziilor la termenele legale a instalațiilor de gaze sau lipsa autorizării instalatorilor.

Rep.: Ne puteți preciza câteva concluzii din controalele efectuate în domeniul relațiilor de muncă?

- 26 de angajatori din 167 controlați au fost sancționați cu amenzi în valoare de 120.000 lei pentru neplata orelor suplimentare, neînregistrarea angajaților în Revisal (registrul de evidență a salariaților) și nerespectarea actelor normative privind plasarea forței de muncă în străinătate.

Rep.: Munca în străinătate este recunoscută ca un domeniu sensibil...

- Atenția noastră este legată de lipsa autorizațiilor referitoare la stabilirea salariului obținut peste granițe. În urma acțiunilor noastre, 15 persoane au fost depistate muncind fără forme legale (6 angajatori au fost sancționați cu amenzi în valoare de 70.000 lei). Unul dintre ei a fost chiar trimis către organele de cercetare penală pentru munca la negru a mai mult de 5 persoane.

Rep.: Dați-ne câteva exemple dintre constatările făcute de inspectorii instituției pe care o conduceți la diverse firme controlate.

- Improvizații la instalații de gaze, lipsa împământării la instalații electrice, personal neinstruit. Sau, de exemplu, luna trecută, 27 de sesizări au reclamat neacordarea drepturilor salariale.