05.12.2018 00:21

Conducerea UZPR, întâlnire cu filiala dâmbovițeană "I.H.Rădulescu"

Conducerea UZPR, întâlnire cu filiala dâmbovițeană
Galerie foto

❚ Întâlnirea a debutat cu un veritabil „curs“ de jurnalism pentru studenții prezenți, după care trupa Teatrului „Nostrum“ (UZPR) a susținut un spectacol bine primit, ❚ Întâlnirea de ieri a conducerii UZPR cu membrii filialei dâmbovițene a uniunii, deși a readus în discuție numeroase probleme cu care se confruntă presa în aceste vremuri tulburi, s-a încheiat într-o atmosferă colegială de bun augur

 

ANDREI VASILIU

 


 

O întâlnire de pomină a avut loc ieri, 4 decembrie, la Târgoviște - veche Cetate a tiparului valah, leagăn al limbii române și al presei scrise moderne din România - între conducerea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și membrii filialei „Ion Heliade Rădulescu” a UZPR din județul Dâmbovița. În elegantul campus al Universității „Valahia” din Târgoviște, liderul filialei Dâmbovița a UZPR, jurnalistul și istoricul prof.honor.univ.dr. George Coandă, seniorul Juriului de Onoare, Disciplină și Arbitraj al UZPR, i-a prezentat măgulitor atât pe președintele Uniunii, Dinu Doru Glăvan și pe jurnalistul Miron Manega (Manea Dumitru), membru al Colegiului Director al UZPR, cât și pe membrii filialei dâmbovițene. Oficiile de gazdă le-a realizat, cu multă disponibilitate, decanul Facultății de Științe Politice, Litere și Comunicare a UVT, conf.univ.dr. Tomiță Ciulei. A onorat evenimentul cu prezența și pc.pr.Marian Puiescu, reprezentantul Arhiepiscopiei Târgoviștei, care a transmis mesajul Înaltpreasfinției Sale, Părintele dr. Nifon Mihăiță, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, subliniind, printre altele, importanța contactului cu istoria și cu prezentul unor repere de presă, precum și faptul că presa este caracterizată ca fiind o putere în stat, dar trebuie să fie, totodată, un reper moral. De asemenea, la eveniment au participat numeroși jurnaliști dâmbovițeni, membri ai filialei UZPR, precum și studenți ai specializării Jurnalism din cadrul UVT. Filiala Dâmbovița, „una extrem de puternică” Prima parte a întâlnirii s-a transformat într-un veritabil curs de jurnalism pentru studenții facultății târgovi ștene de profil, așa cum, de altfel, l-a recomandat și jurnalistul George Coandă, prin expunerile celor doi reprezentanți ai conducerii UZPR. Președintele Dinu Doru Glăvan a menționat, printre altele, faptul că filiala Dâmbovița a uniunii este una extrem de puternică, având peste 50 de membri. Este de remarcat faptul că UZPR reprezintă singura uniune de creație a jurnali știlor profesioniști recunoscută de Parlamentul României ca fiind de utilitate publică, între cele 8 asemenea uniuni de creație existente în țara noastră. Președintele UZPR a continuat cu un excurs istoric al acestei organizații profesionale a jurnaliștilor. La rândul său, jurnalistul Miron Manega a vorbit despre importanța contribuției jurnalistului și poetului național (a ținut să sublinieze această ordine) Mihai Eminescu nu doar la îmbogățirea spirituală și intelectuală a poporului român, ci și la dezvoltarea economică a României și, iată, a Braziliei moderne. „Cursul” s-a încheiat după o oră, în aplauzele celor prezenți pentru expunerile novatoare și cu speranța că următoarea întâlnire va cuprinde și câteva momente de… „seminar”.

Spectacol oferit de Teatrul „Nostrum” al UZPR

Cea de-a doua parte a evenimentului a constat într-un spectacol oferit de Teatrul „Nostrum” al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Și la cea de-a doua parte, desfășurată tot în spațiile generoase ale Universității „Valahia” din Târgoviște, a participat, ca invitat special, președintele UZPR Dinu Doru Glăvan. Actorii teatrului „Nostrum”, toți fiind membri ai UZPR, au jucat în piesa „Încă mai râdem…”, coord. Rodica Subțirelu, precum și în scenetele „Teo și scara”, autor prof.univ.dr. Nicolae Vasile (UVT) și „Justiție”, „Dl. Goe” și „5 o’clock” de I.L.Caragiale. Spectacolul, care a cuprins și momente comice oferite de Cristian Fofirică, a fost savurat de toți cei prezenți. Întâlnirea de ieri a conducerii UZPR cu membrii filialei dâmbovițene a uniunii, deși a readus în discuție numeroase probleme cu care se confruntă presa în aceste vremuri tulburi, s-a încheiat într-o atmosferă colegială de bun augur.