17.12.2014 00:16

Concediul pentru creșterea copilului, obligatoriu și pentru tată

Concediul pentru creșterea copilului, obligatoriu și pentru tată
Galerie foto

❚Chiar dacă mama este cea care a solicitat concediul pentru creșterea copilului, indiferent că pentru un an sau doi ani, o lună din această perioadă va reveni tatălui, aceasta urmând să fie scăzută din concediul mamei ❚ Dacă tatăl refuză să își ia cele 30 de zile libere, mama pierde acea lună din concediul ei

VIRGIL VOINESCU


În vederea familiarizării cu statutul de părinte, atât mamele, cât și tații care au lucrat în ultimele 12 luni înaintea nașterii copilului, în funcție de opțiune, pot să rămână, în perioada de 1 an sau 2 ani, cel puțin o lună în concediu de creștere copil, timp în care primesc indemnizație. Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dâmbovița, Mihaela Matei, obligativitatea decurge din OUG 111/2010 art. 11, care răspunde unei directive europene.

„Este foarte important de știut că unul dintre părinți, care depune dosarul pentru indemnizația creștere copil, și celălalt părinte a lucrat și el 12 luni înainte de data nașterii copilului, conform art. 11 din Ordonanța 111, și acesta are obligația de a sta o lună de zile în indemnizație creștere copil. Sau poate alege dacă dorește sau nu să stea cu copilul o lună. Cu 60 de zile înainte de împlinirea vârstei de 1 an sau 2 ani, în funcție de opțiunea pe care au făcut-o, celălalt părinte trebuie să se prezinte la AJPIS pentru a face opțiunea dacă dorește sau nu să stea în acea ultimă lună care nu este transmisibilă”, ne-a declarat Mihaela Matei. Măsura este promovată pentru ca ambii părinți să fie familiarizați cu copilul, în baza unei directive europene. „Deci, prin această directivă tatăl este obligat să-și asume, în mod forțat am putea spune, o lună din concediul mamei. Dacă acesta refuză să își ia cele 30 de zile libere, mama pierde acea lună din concediul ei”, a mai explicat Mihaela Matei.