02.04.2020 17:14

Concediile de odihnă și șomajul tehnic… la ordinea zilei

Concediile de odihnă și șomajul tehnic… la ordinea zilei
Galerie foto

Concedii de odihnă... în sistemul bugetar, șomaj tehnic... în sistemul privat! În mediul privat, în mod special pe zona IMM-urilor, autoritățile se așteaptă la circa un milion de șomeri care ar urma să fie plătiți cu 75% din salariul de bază de la bugetul de stat din cauza pandemiei de COVID-19, care a dus la sistarea multor activități economice. La rândul lui, nici sistemul bugetar nu dă semnale că se simte prea bine.   Vicepreședintele Sindicatului din Administrația Publică Locală „Forța Legii”, Emil Pleșa, este ferm convins că și în sistemul public se va ajunge la varianta șomajului tehnic, dar după ce se va epuiza soluția concediului de odihnă. Unii bugetari sunt momentan în concedii de odihnă restante, dar și pe anul acesta, tot din motive de coronavirus. 

„Să știți că se pune problema intrării în șomaj tehnic și în administrația publică. Pe lângă faptul că se vor termina concediile, care sunt de maxim o lună de zile pentru fiecare, se pune problema ca și cei din administrație care pleacă acasă să primească șomaj tehnic. Cam 30% sunt în concediu de odihnă acum. În toate unitățile administrativ teritoriale se folosește metoda asta prima dată”.

De asemenea, viceliderul de sindicat Emil Pleșa a vorbit și despre posibile concedieri, în viitorul apropiat,  în sistemul bugetar, pe care  le consideră inevitabile în actualul context economic. „Eu cred că se va ajunge și la disponibilizări în sistemul bugetar. Opinia mea este că se va ajunge și aici, se vor schimba multe... Vor fi schimbări radicale.

Hai să fim sinceri, se duce naiba PIB –ul țării. Acuma, logic, este firesc să se întâmple așa ceva pentru că sacul, bugetul, cine îl mai alimentează? De unde mai vin bani la bugetul de stat dacă cei peste un milion de salariați care reprezintă 95% din economia României, întreprinderile mici și mijlocii care generează un milion de șomeri, care sunt în 75% din salariu, firme care au între 1-3 salariați? De unde or să mai vină bani la bugetul de stat ca să poți să ții atâția bugetari? Este ceva logic și trebuie să înțeleagă oricine situația”, a punctat Emil Pleșa.