28.11.2022 00:18

Comisia Europeană, vizită de lucru în județul Dâmbovița

Comisia Europeană, vizită de lucru în județul Dâmbovița
Galerie foto

*La întrunire au luat parte primari ai UAT-urilor din județul Dâmbovița care vor beneficia de noul Program Operațional Regional Sud-Muntenia 2021-2027

 

La sediul Consiliului Județean Dâmbovița, a avut loc sesiunea de discuții, care a avut ca temă principală situația proiectelor finanțate în județul Dâmbovița prin Programul Operațional Regional în Regiunea Sud-Muntenia. La inițiativa președintelui CJD, Corneliu Ștefan, evenimentul s-a bucurat de prezența unei delegații a Comisiei Europene, reprezentată de Sofia Alves – director al Comisiei Europene, Aimi Nicola – reprezentant al Comisiei Europene și Irina Șofletea – reprezentant al Comisiei Europene. De asemenea, la întrunire au luat parte primari ai UAT-urilor din județul Dâmbovița care vor beneficia de noul Program Operațional Regional Sud-Muntenia 2021-2027. Din partea Arhiepiscopiei Târgoviște a participat vicarul eparhial, Ionuț Ghibanu, iar din partea ADR Sud-Muntenia, directorul Liviu Mușat. Au mai fost prezenți cei doi parlamentari ai județului Dâmbovița, Carmen Holban și Marian Țachianu.

Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, a transmis: „După cum știți, ieri, la sediul ADR Sud-Muntenia, la Călărași, a fost lansat Programul Operațional Regional în regiunea noastră. Reprezentanții Comisiei Europene au venit în județul nostru, suntem primul județ în care pot participa la vizita în teren pentru modificările pe care le-am avut pe Programul Operațional Regional 2014-2020. Vreau să le mulțumesc reprezentanților Comisiei Europene pentru că au ales județul Dâmbovița și vreau să îi anunț că Dâmbovița este pregătită să depună proiecte pentru toate unitățile administrativ-teritoriale, pentru următorul program POR, 2021-2027”.

Liviu Mușat, director ADR Sud-Muntenia, a avut următorul mesaj: „Avem posibilitatea să arătăm acestor distinși oaspeți ce s-a făcut în comunitățile din regiunea noastră, pe Programul Operațional 2014-2020. De doi ani tot lucrăm la scrierea acestui program, împreună cu comunitățile din regiunea Sud-Muntenia, cu administrația locală, cu ceilalți actori importanți. Vreau să spun că am avut un sprijin însemnat din partea distinșilor noștri oaspeți și vreau să le demonstrăm că sprijinul pe care ni l-au acordat nu a fost inutil și că Programul Operațional Sud-Muntenia va fi unul de succes”.

Ionuț Ghibanu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviște, a transmis următoarele: „În județul Dâmbovița, patrimoniul cultural și spiritual se află în grija Arhiepiscopiei Târgoviște în procent de peste 75%. Tocmai de aceea consider că este o oportunitate deosebită finanțarea pentru reabilitarea acestor monumente istorice, pentru a le readuce la gloria de odinioară. Am avut prin acest Program Operațional 2014-2020 finanțări extrem de importante, având ajutorul Consiliului Județean Dâmbovița și al unor primari inimoși din județ”.

Sofia Alves, director în cadrul Comisiei Europene, a declarat: „Este o adevărată plăcere să fiu aici. După cum bine știți, este o săptămână fericită pentru Sud-Muntenia, programul a fost lansat și de aceea am venit împreună cu echipa pentru a vizita o parte din proiectele care au fost deja implementate prin program. Este o zi fericită pentru că am vizitat proiecte și ne putem uita înainte spre viitor și să vedem toate proiectele pe care le avem în fața noastră. Este un moment istoric, pentru că avem nu numai fondurile din politica de coeziune disponibile, avem și unele din bugetul UE, cunoscut ca PNRR. Programul Regional este foarte important, are o alocare mai mare de 1,5 miliarde euro, dar după cum spunea și domnul președinte, vă puteți adresa și celorlalte surse de finanțare ale Uniunii Europene, de asemenea, către PNRR”.

 

Vizită de lucru la mai multe obiective din Târgoviște, demarate pe fonduri europene

După întâlnirea de la Consiliul Județean Dâmbovița, delegația Comisiei Europene a vizitat două dintre obiectivele realizate pe fonduri UE de administrația locală târgovișteană. Prima destinație din agenda vizitelor a fost  Școala Gimnazială „Matei Basarab”, unde anul acesta s-a încheiat o investiție de extindere, reabilitare, modernizare și echipare a unității de învățământ amintite, cea mai mare investiție pe fonduri europene care a vizat vreodată o unitate de învățământ din Târgoviște, în cadrul căreia valoarea finanțării europene accesate de către administrația locală târgovișteană este de 22.223.977,79 lei.

Cea de-a doua oprire a avut loc la parcul de la fosta UM GARĂ (zona mall). Peste 16.000 mp de spațiu verde, aproximativ 500 de arbori și arbuști din specii rășinoase și foioase, sistemul automat de irigații, iluminatul ambiental modern, piațeta și fântâna arteziană, locul de joacă și de fitness, biblioteca în aer liber, aleile pietonale si pistele pentru biciclete reprezintă numai câteva dintre reperele unei investiții publice care completează o zonă în plină dezvoltare ce mai  cuprinde drum pe 4 benzi, rețea de iluminat public, rețea de canalizare, Dâmbovița Mall sau sediul RAR.

„Mărturisesc că, la finalul vizitei, primind aprecieri din partea înalților demnitari europeni, alături de colegii mei, am trăit un moment deosebit, de satisfacție și împlinire profesională! De remarcat că deplasarea la investiții a fost făcută cu unul dintre cele 40 de autobuze Mercedes - Benz Citaro Hybrid, achiziționate tot printr-o finanțare europeană”, a transmis primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan.

 

 

Ștefan Khalil