10.12.2013 08:19

Comisia Europeană și prioritățile României

Comisia Europeană și prioritățile României
Galerie foto

dr. DAN LUCA


Pentru o reală racordare la mecanismul de funcționare al Uniunii Europene, avem nevoie de o punte de legătură între funcționarii de la Bruxelles și Guvernul României, care trebuie să fie o prioritate europeană pentru România, pe dezvoltarea căreia insist deja de câțiva ani.

 

Pe lângă comisarul român ce face parte din Executivul European, și care este mult mai vizibil, am putut identifica nouă directori din Comisia Europeană de naționalitate română și 42 de șefi de unitate români. Inspirați de modelul francez și cel german, țări mai vechi în UE, care invită funcționarii de rang superior, în special din Comisie, la o întâlnire tehnică cu reprezentanții guvernului pentru a prezenta prioritățile țării în anul respectiv, propuneam ca și România să se mobilizeze în astfel de acțiuni.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

În primul rând trebuie să existe o comunicare permanentă, atât instituționalizată, cu întâlniri periodice, clare, dar și discuții informale, ad hoc, de câte ori se ivește ocazia favorabilă. Problema de comunicare poate să nască polarizări care nu sunt benefice nici României, nici Uniunii Europene, în general.

 

Este important să organizăm România pentru următorul mandat al Parlamentului European și al Comisiei Europene, să vedem ce portofolii sunt cruciale pentru România, unde este important să avem români în cabinetele de Comisari și care sunt românii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a lucra în aceste Cabinete.

 

Până acum, susțin cu convingere faptul că domnul Dacian Cioloș își susține mandatul excelent și meritul este al întregii echipe pe care o conduce. Dânsul are o expertiză foarte bine conturată pe agricultură, în general, însă, puține țări reușesc să se mențină două mandale la rînd pe același portofoliu, deci probabilitatea ca din 2014 România să dețină din nou „agricultura” este foarte mică.

 

România are un profil energetic foarte bun, astfel că ar trebui să încerce să obțină următorul comisar european, după alegerile europene din 2014, pe Energie. Ca independență energetică de țară, noi suntem printre primele trei state din Uniunea Europeană. Avem un profil foarte bun și pe energia regenerabilă. Cred că ar trebui să avem curajul să gândim strategic, să avem un lobby pentru a ocupa locul de comisar european pentru Energie.

 

Și dacă vom avea o abordare de acest gen, dacă nu vom obține acest portofoliu, măcar șeful de cabinet al comisarului pentru Energie să fie român. Aceste lucruri țin de capacitatea de negociere și, astfel, România ar trebui să joace la un nivel ridicat, pentru viitoarele posturi din Comisia Europeană.

 

Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România- UE” Bruxelles. Are 42 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.