18.03.2015 00:09

Comisarii ANPC, singurii cu drept de control

Comisarii ANPC, singurii cu drept de control
Galerie foto

❚ „În momentul în care o persoană se prezintă cu legitimație și delegație, dar nu operează în Registrul unic de control, activitatea nu se află într-un control oficial. Operatorul economic trebuie să denunțe un astfel de control”, a spus comisarul șef adjunct al CJPC Dâmbovița, Ionela Sandu

V. VOINESCU


 

Comisarul șef adjunct al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului Dâmbovița, Ionela Sandu, a anunțat că potrivit OG nr. 21/1992 numai comisarii Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPDC) au drept legal de control al agenților economici.

Măsura prevăzută de lege, de această dată, este subliniată și în placheta „Telefonul consumatorilor – 0219551” pentru a elimina confuzia de până acum respectiv că un agent economic poate fi controlat și de către membri ai unor asociații de consumatori, care dețin legitimații asemănătoare cu cele ale comisarilor ANPC.

„În noua plachetă emisă de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor «Telefonul Consumatorilor – 021.95510» pentru prima dată apare precizarea că «reprezentanții asociațiilor de consumatori nu au drept de control al operatorilor economici conform art. 42 din OG nr. 21/1992”, a declarat comisarul șef adjunct ANPC Dâmbovița, Ionela Sandu, care a spus că procedura de control urmează câțiva pași obligatorii.

 

Precizarea, pe placheta care afișează Telefonul Consumatorilor

„Controlul se efectuează în baza legitimației de serviciu însoțite de o delegație, iar comisarul trebuie obligatoriu să solicite operatorului economic Registrul unic de control în care operează explicit activitatea de control”, a explicat Ionela Sandu.

„În momentul în care o persoană se prezintă cu legitimație și delegație, dar nu operează în Registrul unic de control, activitatea nu se află într-un control oficial. În consecință, operatorul economic are obligația să sune la Comisariatul județean pentru Protecția Consumatorului Dâmbovița sau direct la Poliție să denunțe un astfel de control”, a adăugat comisarul șef adjunct al CJPC Dâmbovița, Ionela Sandu.

Placheta „Telefonul consumatorilor – 0219551”, se afișează la loc vizibil de operatorii economici.