22.11.2021 00:13

Comemorarea pictorului și sculptorului Vasile Blendea

Comemorarea pictorului și sculptorului Vasile Blendea
Galerie foto

*În cea de a doua parte a evenimentului, membri ai filialei A.S.C.O.R.  Dâmbovița au vizitat muzeul dedicat artistului Vasile Blendea, din Târgoviște și au evocat rolul său cultural, pe plan local și național

 

La inițiativa filialei Dâmbovița a Asociației Studenților Creștin - Ortodocși Români (A.S.C.O.R.), în cadrul manifestărilor dedicate „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor în Patriarhia Română”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, a avut loc, sâmbătă, 20 noiembrie 2021, comemorarea artistului Vasile Blendea, la mormântul său din cimitirul Mănăstirii Viforâta de lângă Târgoviște.

Slujba de pomenire a fost oficiată de: Pr. prof. univ. dr. Marian Vîlciu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă și Științele Educației din cadrul Universității Valahia Târgoviște, care a ținut un cuvânt de învățătură, Pr. prof. univ. dr. Florea Ștefan, Prodecanul aceleiași instituții, Pr. lect. univ. dr. Cosmin Santi și de Pr. Voinea Ion, Spiritualul facultății. La acest moment liturgic au luat parte membrii A.S.C.O.R., dar și domnul Titus Canache, restauratorul monumentului.

În cea de a doua parte a evenimentului, membri ai filialei A.S.C.O.R.  Dâmbovița au vizitat muzeul dedicat artistului Vasile Blendea, din Târgoviște și au evocat rolul său cultural, pe plan local și național.

Reamintim că „Vasile Blendea a fost îndrumat de Dimitrie Paciurea la sculptură și compoziție și de Frederic Storck la desen. Cu girul Academiei Române, Nicolae Iorga l-a trimis pe Vasile Blendea în Austria, Germania și Elveția pentru a copia portrete de voievozi români aflate în muzee și colecții de artă din aceste țări. A realizat excelente copii reprezentându-i pe Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare. Între anii 1930 si 1952 a fost profesor de desen la liceul „Ienăchiță Văcărescu” și la mai multe licee din Târgoviște. Ca pictor a dovedit o sensibilitate deosebită față de natură, pe care a reprezentat-o însoțită de monumente și ruine romantice ale orașului Târgoviște”.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei