28.01.2015 00:20

Comemorarea Holocaustului

Comemorarea Holocaustului
Galerie foto

❚ Au trecut 70 de ani de la ziua în care eliberarea evreilor din lagărele naziste a pus capăt Holocaustului ❚ În urma exterminărilor dictate între anii 1933 și 1945, numărul celor uciși a depășit șase milioane

PETRE DRĂGUȚOIU


Ieri, 27 ianuarie, s-au comemorat în plan național și internațional 70 de ani de la Holocaust, exterminarea planificată a evreilor și a altor minorități de către Germania nazistă, dar și aliații acesteia în teritoriile cucerite, între anii 1933 și 1945. „«Soluția finală» semnifica intenția de a extermina evreii din Europa. Din 1933, Hitler a devenit cancelar, iar prin legile din 1935, evreii au rămas fără cetățenie. În vremea acțiunii «Noaptea de cristal» au fost incendiate sinagogile din Germania și 7.500 de magazine evreiești au fost distruse”, a rememorat pentru ziarul nostru Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.

Evreii au fost închiși în lagăre de concentrare și exterminare, iar odată cu înaintarea frontului spre Est, prin Polonia, în Balcani și în Uniunea Sovietică patrulau unități speciale mobile de exterminare (Einsatzgruppen) care omorau evrei, polonezi, țigani, slavi. Erau persecutați lideri politici, comuniști, masoni, persoane cu handicap, bolnavi psihic, persoane cunoscute cu alte orientări sexuale. În anul 1942, la Conferința de la Wansee, s-a adoptat „Soluția finală” pentru exterminarea evreilor din Europa. Deși în multe țări acționau mișcări ilegale de rezistență, șansele unor reușite erau infime, cu toate că au existat oameni ca Raoul Wallenberg care au salvat de la moarte sigură mii de persecutați, proces care s-a desfășurat inclusiv în România, mai ales în Transilvania și Moldova.

Din nefericire, nici guvernele țărilor aliate împotriva Germaniei nu au oferit sau nu au putut oferi un sprijin eficient pentru salvarea acestor oameni, numărul evreilor uciși până la finele celui de-al doilea război mondial depășind 6 milioane. Una dintre familiile de evrei din Târgovi ște, cea a doamnei profesor (acum pensionară) Edith Königsberg, a suferit umilințe cumplite în închisorile de la Teiș și Ploie ști, care aveau regim de lagăre. Domnia sa a prezentat în repetate rânduri, în întâlnirile organizate în școli, instituții de cultură, biblioteci, clipele de groază trăite în acele vremuri de familia sa și lupta incredibilă a tuturor celor aflați în această situație cumplită pentru a nu-și pierde demnitatea umană.