05.07.2022 00:14

Colectarea taxelor și impozitelor, la cote amețitoare

*AJFP Dâmbovița a încasat obligații bugetare în sumă de 1.067,97 milioane lei, comparativ cu 889,16 milioane în aceeași perioadă a anului 2021

 

Ștefan Khalil


Recent, într-o intervenție, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP), Emilian Rusu, a făcut o scurtă informare referitoare la gradul de colectare a impozitelor și taxelor de la nivelul județului Dâmbovița. Potrivit reprezentantului instituției, la nivel județean, de la începutul acestui an, până la data de 31 mai 2022, AJFP Dâmbovița a încasat obligații bugetare în sumă de 1.067,97 milioane lei, comparativ cu 889,16 milioane în aceeași perioadă a anului 2021. De asemenea, în primele cinci luni ale anului 2022, A.J.F.P. Dâmbovița a înregistrat o depășire cu 23,71 puncte procentuale a programului transmis de A.N.A.F. Totodată, AJFP Dâmbovița desfășoară  trei activități principale: trezorerie, inspecție fiscală și colectare.

 

Din această lună, factura electronică devine obligatorie

Șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Dâmbovița, Emilian Rusu, a transmis că din luna iulie 2022 va fi operațional programul E-facturare. RO e-Factură este denumirea dată sistemului informatic național care permite emiterea, transmiterea și descărcarea facturilor în format electronic. Scopul acestui sistem este digitalizarea și creșterea gradului de conectare dintre contribuabili și autoritățile fiscale, principalul obiectiv fiind acela de a combate frauda și evaziunea fiscală. Mecanismul a fost opțional timp de câteva luni, dar de la 1 aprilie 2022 a devenit obligatoriu pentru agențiile de turism sau operatorii economici care desfășoară activități de turism în relație B2C, pentru facturile emise în baza tichetelor de vacanță.  Regula se va aplica pentru companiile care furnizează în relație B2B (business to business) produse considerate cu risc fiscal ridicat (de exemplu, legume și fructe, băuturi alcoolice, ape minerale și băuturi acidulate, construcții noi, îmbrăcăminte și încălțăminte).