23.05.2018 00:20

Colectă mobilă pentru salvarea de vieți

Colectă mobilă pentru salvarea de vieți
Galerie foto

❚ „Cu ajutorul acestor acțiuni de colectă mobilă am reușit să scoatem, anul trecut, un număr de 4000 de pungi de sânge. Și anul acesta contăm mult pe aceste acțiuni, pe toate propunerile de donare care ne vin din partea instituțiilor, a firmelor private care vor să facă acțiuni de acest gen”, a declarat dr. Iulia Stanciu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


Pentru că cererea de sânge este mult mai mare decât oferta, Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmbovița și-a intensificat acțiunile de colectă mobilă în teren! Drept urmare, numai anul trecut, s-a reușit recoltarea a circa 4000 de pungi de sânge, performanță pe care instituția de profil din plan județean vrea să o repete și anul acesta. Potrivit directorului Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița, dr. Iulia Stanciu, numărul mediu al donatorilor care se prezintă zilnic la centru este de circa 15- 20 persoane. „La noi tot timpul există o lipsă de sânge și cererea este întotdeauna mult mai mare decât oferta noastră... Din această cauză începând de anul trecut, cel puțin, am sporit numărul de acțiuni de colectă mobilă chiar dacă pe teren nu sunt aceleași condiții ca în centru... din perspectiva recoltării, pentru că nu sunt paturi, iar noi nu avem nici posibilitatea să ne ducem pe teren cu paturi mobile pentru că nu le avem și nici ambulanța nu este concepută astfel încât să cărăm... Deci ne ducem cu strictul necesar și ne adaptăm la locația partenerilor. Cu ajutorul acestor acțiuni de colectă mobilă am reușit să scoatem, anul trecut, un număr de 4000 de pungi de sânge. Și anul acesta contăm mult pe aceste acțiuni, pe toate propunerile de donare care ne vin din partea instituțiilor, a firmelor private care vor să facă acțiuni de acest gen. Dumnealor ne contactează și stabilim modalitatea de recoltare. Deci ne bazăm pe aceste acțiuni, pentru că donatorii care vin la centru sunt mai puțini. În medie ne vin cam 15- 20 de donatori pe zi, dar sunt și zile în care vin 30- 40 pe zi, dar și zile în care sunt 10- 15 pe zi, ceea ce este insuficient pentru solicitările mari care sunt. Este adevărat că și solicitările sunt umflate având în vedere că sângele și produsele de sânge sunt gratuite, deci nu sunt facturate”, ne-a declarat ieri dr. Iulia Stanciu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița.

Jandarmii dâmbovițeni donează sânge pentru semenii lor

În contextul nevoii reale de sânge pentru transfuzii din spitalele din România, pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la importanța și beneficiile donării de sânge, precum și pentru completarea stocului sanguin local, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița (IJJ Dâmbovița) s-a desfășurat o conferință de deschidere a celei de-a III-a ediții a campaniei de donare de sânge „Salvează o viață alături de jandarmii dâmbovițeni! Donează sânge!” Acțiunea, la care au participat în mod voluntar jandarmi dâmbovițeni, elevi de la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Drăgășani, aflați în stagiul de practică, precum și angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Basarab I” Dâmbovița, se desfășoară în perioada 22- 24 mai a.c. atât la sediul Inspectoratului Județean de Jandarmi Dâmbovița, cât și la Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmbovița cu sprijinul personalului medical de specialitate. În anul 2017, când s-au desfășurat primele două ediții ale acestei campanii de donare de sânge, peste 150 de jandarmi și cetățeni voluntari au dat dovadă de solidaritate față de semeni conștientizând faptul că prin sângele donat pot salva viața mai multor persoane aflate în suferință. Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița mulțumește târgoviștenilor care ieri, 22 mai, s-au alăturat acțiunii de donare de sânge și îi așteaptă și în zilele următoare pe cei ce doresc să contribuie la această campanie umanitară.