12.12.2018 00:20

Colectă mobilă de sânge la UM Teiș

Colectă mobilă de sânge la UM Teiș
Galerie foto

❚ „Partenerii noștri fideli, cei pentru care colecta de sânge a devenit deja o tradiție sunt jandarmii, pompierii și Arhiepiscopia Târgoviște (Protoieriile Târgoviște Sud și Nord și apoi, în toamnă... în județ... Găești, Titu, Pucioasa)“, a transmis dr. Iulia Stanciu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița

 

VIOLETA STANCIU

 


 

Interviu cu dr. Iulia Stanciu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița

-Există o vârstă standard până la care se poate dona sânge?

E adevărat. Se poate dona până la 60 de ani, dar în cazul în care persoana respectivă nu a mai donat niciodată eu nu mai fac fișă. După 55 de ani omul mai puțin rămâne clinic sănătos, pentru că poate apărea o hipertensiune, un diabet... Dar, dacă omul este donatorul nostru fidel și a donat până la 60 de ani și totul este în regulă, dacă e monitorizat și nu are probleme de sănătate, deci dacă e clinic sănătos... și la medicul de familie, poate dona până la 61- 63 de ani. -Când veți avea următoarea colectă de sânge? După colecta de la Jandarmerie, care a avut loc săptămâna trecută, respectiv miercuri, 5 decembrie, urmează să mergem joi, 13 decembrie, la Unitatea Militară de la Teiș, pentru că mi-au propus cei de acolo.

-Observ că vă ajută foarte mult instituțiile acestea militarizate?

Da, sunt partenerii noștri de când am început noi colecta mobilă. Jandarmii sunt cei care donează de cel puțin două ori pe an. Anul acesta am avut chiar a treia acțiune pe care ne-au propus-o cei de la Jandarmerie. Ei sunt deja donatorii noștri fideli. Și la Teiș am mai făcut astfel de acțiuni. Chiar dacă nu s-au strâns într-un număr cât să mergem noi acolo, i-am adus în grupuri la noi. Deci și Armata este un partener de nădejde. Partenerii noștri fideli, cei pentru care colecta de sânge a devenit deja o tradiție sunt jandarmii, pompierii și Arhiepiscopia Târgoviște (Protoieriile Târgoviște Sud și Nord și apoi, în toamnă... în județ... Găești, Titu, Pucioasa)

-Unde merge sângele pe care îl colectați de la donatori?

Pentru că am rămas Centre Regionale noi deservim practic cu prioritate județul Dâmbovița, dar ne mai cere și Bucureștiul. Când putem trimitem și către București, în special la Spitalul Universitar. Dar, de regulă, trimitem la Centrul de Transfuzie Sanguină București și repartizează ei. Dacă pacienții noștri sunt internați la spitale din București, și au donatori la noi, căutăm să trimitem sângele la ei, acolo unde sunt.