04.12.2018 00:21

Colectă mobilă de sânge la Spitalul Găești

Colectă mobilă de sânge la Spitalul Găești
Galerie foto

❚ „Noi avem planificate colectele și ne-am gândit, așa cum donează cei de la Spitalele Pucioasa și Moreni, să creăm un precedent și la Găești”, ne-a declarat ieri dr. Iulia Stanciu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița

 

VIOLETA STANCIU

 


 

Colectă mobilă de sânge la Spitalul Orășenesc Găești! Acțiunea a avut loc ieri și a fost organizată chiar de către personalul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița care dorește ca și această unitate medicală importantă a județului să urmeze exemplul Spitalelor Pucioasa și Moreni, unde donarea de sânge a devenit deja o tradiție. „Noi avem planificate colectele și ne-am gândit, așa cum donează cei de la Spitalele Pucioasa și Moreni, să creem un precedent și la Găești. Deci, astăzi, (n.n. ieri) suntem la Spitalul de la Găești. Când planificăm o astfel de acțiune trebuie să avem un partener, adică pe cineva care să se ocupe de mobilizare. De data aceasta ne-am implicat și am făcut noi mobilizarea. Colega noastră, d-na biolog, care lucrează la Centrul de Transfuzie Dâmbovița, este de fel din orașul Găești și s-a implicat personal în această acțiune în sensul că a mai chemat telefonic diverse persoane, s-au făcut mobilizări pe Facebook și urmează să vedem care este rezultatul, pentru că ne dorim să fie un loc unde să venim la fel ca și la celelalte două spitale, de cel puțin două ori pe an. La Pucioasa și Moreni avem deja o tradiție”, ne-a declarat ieri dr. Iulia Stanciu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița.

„Am zis să ne punem în mașină și să plecăm spre ei, pentru că Dâmbovița este un județ mare, cu peste 500.000 de locuitori...”

Potrivit acesteia problema majoră cu care se confruntă unitățile de profil din toată țara, nu numai din județul Dâmbovița, este scăderea numărului de donatori. Acesta este și motivul pentru care Centrele de Transfuzie Sanguină și-au schimbat strategia de lucru în sensul că au început să pună un accent mult mai mare pe munca în teren. „Cererea de sânge este la fel, dar a scăzut colecta. Oricât am recolta noi, sângele se expediază imediat, se consumă. Este o situație care se întâlnește peste tot. Tocmai de asta noi neam întâlnit, directorii Rețelei de Transfuzie, și am discutat treaba asta pentru că mulți și-au înmulțit acțiunile de colectă mobilă tocmai ca să nu așteptăm donatorul la centru. Am zis să ne punem în mașină și să plecăm spre ei, pentru că Dâmbovița este un județ mare, cu peste 500.000 de locuitori și până la urmă trebuie să mergem să facem colectă. Este greu, pentru că nu avem parteneri de fiecare dată, cum a fost cu Crucea Roșie sau cu Spitalul Pucioasa unde se ocupă d-ul manager de promovare. La fel se întâmplă și la Spitalul Moreni. Problema este că trebuie să se ocupe cineva de promovare. E cam greu pentru noi să le facem pe toate. Dar facem, sunăm, contăm pe donatorii noștri fideli, care la rândul lor își mai aduc niște prieteni. Se mai duce vestea”, a adăugat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița, dr. Iulia Stanciu.