18.06.2019 00:25

Cod Portocaliu vijelios în Dâmbovița

Cod Portocaliu vijelios în Dâmbovița
Galerie foto

A.V.

 


 

O furtună, venită ieri efectiv... din senin, a făcut ravagii în municipiul Târgoviște și în alte localități din județul Dâmbovița. Ieri, pompierii dâmbovițeni au avut intervenții în Târgoviște din cauza fenomenelor meteo violente: un iluminator a căzut pe trotuar în zona blocurilor H3 din centrul municipiului, în vreme ce un copac a căzut pe cabluri electrice pe str. Justiției, în spatele Colegiului Economic „Ion Ghica”, iar un alt arbore a căzut peste două mașini pe Calea Domnească, în apropiere de complexul muzeal de la vechea curte voievodală. Prin alte zone ale municipiului, cetățenii s-au confruntat pe alocuri cu mici inundații care a îngreunat traversarea străzilor și cu crengi rupte și căzute pe trotuar sau pe carosabil.

Cod portocaliu, abătut ieri vijelios peste Dâmbovița și alte județe

Administrația Națională de Meteorologie a emis ieri avertizări now casting Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină pentru județele Neamț, Suceava, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița și Teleorman. Până la ora 16:30, în Dâmbovița (în special în localitățile Corbii Mari, Uliești, Șelaru, Moreni, I. L. Caragiale, Dărmănești și Iedera, dar vijelia a afectat și municipiul Târgoviște) au fost semnalate averse torențiale ce vor cumula 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de dimensiuni mici și medii. Fenomene similare s-au înregistrat și în județele Argeș, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Hunedoara și Cluj. Ieri, în mod special, disconfortul termic a fost ridicat în orele amiezii, pe arii relativ extinse în regiunile sudice, estice și local în cele centrale, unde indicele temperatura-umezeala (ITU) a atins și a depășit ușor pragul critic de 80 de unități, a avertizat ANM. Pe de altă parte, ieri, între orele 12:00 și 23:00, în aproape toată țara, cu excepția județelor Constanța și Tulcea, au fost intervale în care instabilitate atmosferică a fost accentuată și s-a manifestat prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă au depășit 25 l/mp și izolat 40 - 60 l/mp.

Cod Galben până mâine seară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis tot ieri o atenționare Cod galben de averse torențiale, vijelii și grindină, valabilă până miercuri seara în 40 de județe. Potrivit meteorologilor, de luni, ora 10:00 și până miercuri, ora 23:00, în aproape toată țara, cu excepția județelor Constanța și Tulcea, vor fi intervale în care instabilitate atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 15 - 25 l/mp și izolat 35 - 40 l/mp. Potrivit meteorologilor, de luni, ora 10:00 și până marți, ora 10:00, în Moldova, nordul și vestul Munteniei precum și în Oltenia, vor mai fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și posibil grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și izolat 50 l/mp.