22.01.2018 00:18

Clădirea CJD nu poate fi reabilitată cu bani europeni

Clădirea CJD nu poate fi reabilitată cu bani europeni
Galerie foto

❚ Acest lucru nu se poate realiza din două motive: lipsa documentelor tehnice ale clădirii și numărul mare de „chiriași” care își desfășoară activitatea în edificiu ❚ Pentru rezolvare, ambele situații necesită timp: pe de o parte, refacerea cărții tehnice este un proces de durată, înseamnă măsurători, acte de proprietate, proiecte tehnice, iar „eliberarea” de chiriași este o altă operațiune îndelungată, nu numai fiindcă instituțiile și organismele găzduite trebuie notificate, ci și pentru că este criză de spații

ANA MARIA POPESCU


Conducerea administrativă a județului își dorește să reabiliteze și să consolideze clădirea Consiliului Județean cu fonduri europene, numai că socotelile de acasă nu se potrivesc deloc cu cerințele UE, drept pentru care, în momentul de față, proiectul se află în impas. Autoritățile județene nu reușesc să obțină bani europeni pentru reabilitarea și eficientizarea energetică a sediului CJD din cel puțin două motive, lipsa documentelor tehnice ale clădirii și numărul mare de „chiriași” care își desfășoară activitatea în edificiu.

Muncă de Sisif și rezultate zero

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că la momentul actual nimeni nu știe dacă există sau unde este cartea tehnică a clădirii forului administrativ județean, document care trebuie să se găsească în mod obligatoriu în documentația cerută de Uniunea Europeană pentru ca proiectul să poată primi avizul de eligibilitate și finanțare externă. Și asta nu este tot... Nu numai că lipsește cartea tehnică a clădirii, dar se pare că nu este îndeplinită nici cerința potrivit căreia clădirea trebuie să fie închiriată doar în proporție de 10% pentru a putea beneficia de banii europeni necesari reabilitării și consolidării. Potrivit președintelui Alexandru Oprea, în prezent 27% din suprafața clădirii este ocupată de terți, respectiv de Prefectura Dâmbovița, Direcția de Statistică, Direcția Județeană de Cultură, birouri de parlamentari sau de sindicate, instituții și oameni care nu pot fi dați afară din clădire peste noapte, mai ales că există o criză de spații, iar Consiliul Județean nu le poate oferi o alternativă. Așadar, situația este complicată, se fac demersuri și se caută prin arhive, în speranța că se vor găsi pe undeva documentele necesare și problema va fi rezolvată. Până atunci însă, nu se poate vorbi de reabilitarea și consolidarea clădirii Consiliului Județean, cel puțin nu cu fonduri europene. „Nu există carte tehnică a construcției acestui sediu, ca să fim foarte corecți. Reconstituirea acestei cărți tehnice este un proces de durată, înseamnă măsurători, înseamnă acte de proprietate, înseamnă proiecte tehnice și așa mai departe... A doua condiție pe care nu o îndeplinim din Ghidul de finanțare se referă la faptul că ar trebui ca doar 10% din spațiile aflate în această clădire să fie închiriate către terți. La ora actuală gradul de ocupare a clădirii de către terți este undeva la 27% pentru că în această clădire, deși Consiliul Județean Dâmbovița o are în administrare, se află sediul Prefecturii Dâmbovița, se află Direcția Județeană de Statistică, Direcția Județeană de Cultură, se află sindicate, se află cabinete de parlamentari și tot ce mai doriți dumneavoastră. Deci, nu că ar fi fost o problemă să-i mutăm, dar trebuie notificați, dar nu asta este principala problemă, gradul de ocupare, este o problemă faptul că aceste instituții nu le putem muta pentru că nu avem alte spații disponibile, dar obiectivul principal pentru care nu am putut să promovăm proiectul este faptul că nu avem carte tehnică a construcției. Această clădire a fost edificată în anii 1968-1970 și nu știe nimeni unde sunt aceste documente. Am avut o corespondență pe tot parcursul anului, prin care am încercat să identificăm posibile documente aflate în posibile arhive. Până la această dată, nu am reușit să găsim aceste documente”, a declarat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea.