06.10.2017 00:18

CJD riscă să nu poată plăti unele salarii

CJD riscă să nu poată plăti unele salarii
Galerie foto

* Vizați de această măsură sunt salariații din centrele medico-sociale, personalul neclerical și angajații de la Serviciul Public Județean de Apă și Canalizare Dâmbovița * În aceeași situație critică se află și asigurarea necesarului financiar pentru funcționarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița * „Avem un deficit de aproximativ 32 miliarde lei vechi și nu pot lua bani de la investiții, nu am cum să-i iau... Serviciul Public Județean de Apă și Canalizare Dâmbovița necesită circa 2,7 miliarde lei vechi lunar pentru plata salariilor și este o cheltuială pe care CJD nu și-o mai poate permite”, a declarat Alexandru Oprea, președinte CJD

VIOLETA STANCIU


Pe final de an, Consiliul Județean Dâmbovița se confruntă cu probleme serioase în ceea ce privește asigurarea resurselor financiare necesare plății salariilor personalului din centrele medico - sociale, a personalului neclerical, a angajaților de la Seviciul Public Județean de Apă și Canalizare Dâmbovița... În aceeași situație critică se află și asigurarea necesarului pentru funcționarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Semnalul de alarmă a fost tras ieri, în cadrul conferinței de presă de la CJD, chiar de către președintele forului administrativ județean, Alexandru Oprea. Acesta explică situația dificilă cu care se confruntă instituția prin aceea că, la prima rectificare bugetară, CJD a obținut doar 1/3 din suma solicitată pentru funcționarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Soluția salvatoare, singura în măsură să rezolve această problemă arzătoare, care frământă de ceva timp administrația publică județeană, constă într-o nouă rectificare bugetară... Bineînțeles că îngrijorările președintelui CJD nu se opresc aici.

„Pe de altă parte, și o spun cu regret și cu amărăciune, avem reprezentanți ai administrației publice locale care aruncă în piață teme false de dezbatere, iar atunci când sunt rugați și invitați să participe la întâlniri de lucru cu CJD, pentru a găsi soluții necesare, cu o nonșalanță care mie îmi dă de gândit, și care probabil va fi taxată de către cei afectați, uită să se prezinte la aceste întâlniri. Pe de altă parte uită să-și achite obligațiile asumate, prin contracte de parteneriat, pe care le-au încheiat cu CJD, dar în același timp sunt foarte vocali discutând pe lângă cifre și pe lângă obligațiile asumate la nivel contractual. Nu în ultimul rând am speranța că vor mai fi rectificări bugetare și că până la sfârșitul acestui an vom reuși să asigurăm funcționalitatea instituțiilor subordonate CJD sau a celor care sunt legate din punct de vedere al finanțării de CJD”, a declarat ieri președintele CJD, Alexandru Oprea.

SPJAC, „piatră de moară” de gâtul CJD?

Dacă pentru lunile septembrie și octombrie s-au găsit soluții de compromis pentru ieșirea din acest impas financiar, noiembrie și decembrie sunt luni de foc pentru conducerea CJD, pentru că această perioadă este total descoperită la capitolul finanțare... „Avem un deficit de aproximativ 32 miliarde lei vechi și nu pot lua bani de la investiții, nu am cum să-i iau... Serviciul Public Județean de Apă și Canalizare Dâmbovița necesită circa 2,7 miliarde lei vechi lunar pentru plata salariilor și este o cheltuială pe care CJD nu și-o mai poate permite. Asta apropo de acțiunea unor domni care spuneau - vezi Doamne - că SPJAC poate face față rigorilor economiei de piață și dacă plătesc dumnealor 50 de bani/mc la apă”, a completat Alexandru Oprea.

Primăria Moreni, în colimatorul președintelui CJD

Centrele medico-sociale care dau bătăi de cap conducerii județului sunt situate la Moreni (Centrul Țuicani), Niculești, Uliești și Răcari. „Este vorba de Centrul de la Țuicani. Ieri (n.n. miercuri, 4 octombrie 2017) am convocat o întâlnire, la sediul CJD, la care a venit personalul Centrului Țuicani, dar conducerea Primăriei Moreni nu ne-a onorat cu prezența. Am găsit soluții... în sensul că CJD și-a achitat toate cotele. În decursul ultimilor ani, de când avem acest program, deși se spune clar în contract că aceste cote trebuie să fie egale, CJD a achitat 24 miliarde de lei, iar UAT Moreni, care nu se poate văita că nu are un buget corespunzător, nu a achitat decât 13 miliarde de lei. Însă ceea ce mă deranjează sunt afirmațiile pe care unii neaveniți le fac, le aruncă în piață, prin care ridică false probleme fără să aibă o aplicare spre această știință exactă care se cheamă matematica și contabilitatea bugetară. Aceleași probleme sunt și la Niculești, Uliești și Răcari ”, a mai punctat președintele CJD, Alexandru Oprea.