30.03.2015 00:20

Cititorul de carduri dictează salariile medicilor de familie

Cititorul de carduri dictează salariile medicilor de familie
Galerie foto

❚ „Dacă un medic nu raportează serviciile medicale prin utilizarea cardului de sănătate, de la 1 mai va primi zero lei de la Casă”, avertizează directorul CJAS Dâmbovița, dr. Alexandra Stan ❚ Practic, odată cu obligativitatea folosirii cardului de sănătate, de la 1 mai, activitatea profesională a medicilor de familie va putea fi „măsurată” de Casa Asigurări de Sănătate numai pe baza numărului de carduri de sănătate care „trec” prin cititoarele din cabinetele acestora

VIRGIL VOINESCU

 


 

De la 1 mai a.c. activitatea profesională a medicilor de familie va putea fi „măsurată” de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) numai pe baza numărului de carduri de sănătate care „trec” prin cititoarele din cabinetele acestora. Potrivit directorului general al CJAS Dâmbovița, dr. Alexandra Stan, medicii de familie devin astfel direct interesați să aibă la 1 mai cititoare de carduri în cabinete.

„Numai pe baza utilizării acestui instrument (n.n. cititorul de carduri) se va face decontarea serviciilor medicale acordate pacienților. Este interesul fiecărui medic de familie ca de la 1 mai, când utilizarea cardului va fi obligatorie, în cabinetul medical să existe un cititor de carduri. Dacă nu vor utiliza cititoarele de carduri de la 1 mai, medicii de familie nu vor primi nici un ban de la Casă”, a declarat dr. Alexandra Stan.

„Salariile medicilor de familie constau în raportarea serviciilor medicale acordate pacienților, iar acest lucru se face pe baza cardului de sănătate cu care pacienții vor veni la medic. Dacă un medic nu raportează serviciile medicale prin utilizarea cardului de sănătate, de la 1 mai va primi zero lei de la Casă”, a mai transmis directorul CJAS Dâmbovița.

4,5 milioane de carduri au fost activate la nivel național

Vă reamintim că începând cu data de 1 mai a.c., cardul național de sănătate va deveni unicul instrument de decontare și validare a serviciilor medicale. Potrivit unui comunicat de presă remis de Casa Națională de Sănătate și preluat de Agerpres, până la jumătatea lunii martie, aproximativ 13,5 milioane de asigurați au intrat în posesia cardului de sănătate și au fost activate în sistem aproximativ 4,5 milioane de carduri.

Cei peste 500.000 de asigurați care nu au primit cardul de sănătate sunt așteptați la sediile caselor de asigurări sau la medicii de familie pentru a-l ridica. Asigurații care până la data de 1 mai nu vor intra în posesia cardului de sănătate vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverințe de asigurat, eliberată de casa de asigurări. Cardul național de sănătate este un instrument de eficientizare și transparentizare, care va permite un control mai bun a utilizării fondurilor din sănătate.