21.03.2023 00:20

ChatGPT redeschide lupta pentru supremația informației (II)

ChatGPT redeschide lupta pentru supremația informației (II)
Galerie foto

La prima prezentare a produsului, undeva pe la sfârșitul anului 2022, ChatGPT menționa că utilizează anumite bazele de date, adică documente publicate înainte de anul 2019. Normal, dimensiunea bazelor de date actualizate este o direcție clară de acțiune. Companiile care prestează servicii în acest sector scanează și indexează o cantitate enormă de documente în fiecare zi.

O parte fanscinantã este însă focalizarea unei cercetări asupra unei anumite baze de date predefinite. Am înțeles că la nivelul instituțiilor belgiene există astfel de proiecte. Concret, pe lângă a identifica un anumit număr de documente juridice dintr-o perioadã anume, pe un anumit subiect, există acum posibilitatea de a avea un rezumat rapid al celor scrise în miile de pagini selecționate. Procedurile clasice, de extragere de conținut sau de creere de paragrafe noi, sunt combinate de către un algoritm pentru a da o formă finală ușor de accesat pentru cetățeni.

La nivelul Internetului vorbim mult de sursele reper, adică un anumit conținut care face diferența, cel puțin ca vizibilitate. În prezent avem informația instituțională, cercetările academice, articolele publicate de prestigioase trusturi de media, și lista poate să continue. Sunt practic, veți zice, linkurile recomandate pe prima pagină a unei căutări online. Imaginați-vã viitorul!

Așa cum am prezentat, informația prezentatã după formula unui chatbot va proveni din anumite baze de date, cu indexãrile programate de anumite persoane, conform unor ipoteze de lucru. Un anumit algoritm poate să sugereze textul bazat pe anumite coduri, de exemplu de a utiliza doar surse instituționale sau doar cercetări academice. În cazul unor instrucțiuni clare, unele documente, deși aflate în spațiul public, pot să fie ignorate sau chiar clasificate ca fake news.

Bătălia de abia acum începe. Lupta pentru a deține REPERUL digital de informații e în plină derulare. Este practic o competiție pentru a crea cel mai credibil și vizibil spațiu online care să informeze cetățenii în format chatbot. Totul la zi, în timp real, în toate limbile Pământului, gratuit, ușor de accesat…

 

 

 

 

 

Dan Luca