20.03.2023 00:20

ChatGPT redeschide lupta pentru supremația informației (I)

ChatGPT redeschide lupta pentru supremația informației (I)
Galerie foto

De mai bine de 20 ani urmăresc cu mare atenție adaptarea presei europene la tehnologia contemporană. Pe lângă libertatea de exprimare, există un subiect care crește în intensitate în ultima perioadã. Vorbim tot mai mult despre monetizarea business-ului media în contextul diversificării surselor de venit, majoritatea adaptându-se la inovația apărută în ultimii ani.

ChatGPT are deja un impact enorm la nivel societal, așa cum, la vremea lor, am fost impresionați de Wikipedia sau de căutările pe Google. Vorbim mult despre Inteligența Artificială, cu toate că puțini conștientizează că utilizãm anumite tehnologii AI de mai bine de 10 ani. Ca să dau doar un exemplu notoriu, Google Translate folosește algoritme AI pentru traducerea instantanee a textelor în diverse limbi.

Producerea de conținut este un subiect fascinant, interesant de abordat și dintr-un unghi comunicațional, nu doar din cel tehnic. Întreaga dimensiune a Inteligenței Artificiale se bazează pe trei blocuri clare. Vorbim în primul rând de bazele de date și indexarea lor în diverse matrice, pentru a da „semnale” către receptori adaptați. Avem apoi, și aici e pratic miezul tehnologic, algoritmul, adică mai pe înțelesul tuturor, un program care instruiește cum trebuie să se navigheze în baza de date respectivă pentru a extrage o informație clară.

Ultima parte este legată de interfață, adică este forma de prezentare, fie text, grafic, voce, imagine sau video. Chiar și varintele lingvistice sunt forme de prezentare, având în vedere că limba engleză este pivotul în astfel de inovații tehnologice.

 

 

Dan Luca