07.05.2019 00:20

Centrul de Transfuzie Sanguină, ținut în viață de sponsorizări

Centrul de Transfuzie Sanguină, ținut în viață de sponsorizări
Galerie foto

❚ „Am ajuns să ne milogim peste tot”, a semnalat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița, dr. Iulia Stanciu

 

VIOLETA STANCIU


Interviu cu dr. Iulia Stanciu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița

Rep.: Ce ne puteți spune despre investițiile care s-au făcut în ultimul timp la Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmbovița?

- Noi, în primul rând, nu avem niciodată bani de investiții pentru că aparținem de Minister și de Institut și totul se petrece centralizat. Nici bani din venituri proprii nu avem pentru că nu avem cum să facem analize contracost, nu avem cum să-i folosim. Numai cu mari intervenții, să ne aprobe nouă să folosim bani din venituri.

Rep.: Și atunci, cum vă descurcați când aveți nevoie de câte ceva la Centrul de Transfuzie?

- Să știți că am primit sponsorizări anul trecut. Le-am mulțumit, suntem recunoscători unei companii care ne-a sponsorizat la momentul la care eram gata să nu mai putem să folosim centrifuga. Fiind foarte veche(n.n. centrifuga), nacelele s-au spart și nu puteam să înlocuim una singură, pentru că trebuiau înlocuite toate șase. Și atunci neau sponsorizat. Am făcut un eveniment atunci, ei au donat sânge și ne-au sponsorizat și cu două scaune de recoltare, de colectă mobilă, dar și cu acele nacele prețioase. Ajutorul a venit la momentul potrivit.

Rep.: Cât de important este acest echipament pentru Centrului de Transfuzie Sanguină?

- Este vorba de centrifuga noastră cu care separăm sângele. Sângele este o materie primă pe care noi o procesăm, iar acele locașuri sunt ca niște găletușe unde punem sângele în centrifugă și dacă se crapă una trebuie înlocuite toate. Ele erau vechi. În fine, ne-am descurcat. Încă un ajutor am primit din partea unei firme de la Lazuri. Am avut nevoie de încă un congelator, să ținem seroteca pentru că ea trebuie ținută trei ani după ce donează omul. Se numește trasabilitate. Dacă omul a făcut hepatită și incriminează donarea, noi putem să ajungem până la cel care a donat. Dacă eu am greșit pot să scot de acolo numărul corespunzător și să retestez să văd dacă a fost vreo greșeală. Deci acestea se țin trei ani și nu mai aveam unde să le țin. În fine, a mai fost nevoie de un calculator nou, de încă un frigider și de alte cumpărături. Dacă aș fi solicitat Bucureștiului, din ce în ce mai greu primim ajutor. Îmi pare rău că trebuie să spun, dar am ajuns să ne milogim peste tot.

Rep.: Spațiul în care vă desfășurați activitatea este suficient?

- Nici spațiul nu ne ajută, pentru că nu mai poți să pui aici nici un ac. De fiecare dată când s-a eliberat spațiul de sub noi, pentru că aici s-au făcut o grămadă de modificări, s-au făcut comasări. Era toxicologia, laborator. Deci e un mic spațiu, sub noi, care ne-ar prinde bine, dar să vedem în ce mandat și care cum se mai mută pe aici.