18.10.2012 00:13

Centre de arheologie experimentală

Centre de arheologie experimentală
Galerie foto

❚ Tema workshopului este „Femeia în preistorie”, iar beneficiari ai proiectului sunt elevii Liceului „Voievodul Mircea” care vor experimenta timp de două săptămâni statuete și vase ceramice

 

Tradiția în cercetarea arheologică, conservare și valorificare durabilă a patrimoniului cultural a Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, dar și pregătirea specialiștilor, a oferit instituției șansa de a înființa, în parteneriat cu Facultatea de Științe Umaniste a Universității „Valahia”, Centrul de Arheologie Experimentală. Se are în vedere, în primul rând, o „completare și îmbunătățire a metodelor de didactică a istoriei și arheologiei și de promovare (...) a patrimoniului cultural, educarea copiilor în acest spirit”. Acestea se realizează „sub forma de experimente arheologice ce își propun să reproducă anumite gesturi din trecut” prin confecționarea „de obiecte folosind numai mijloace specifice perioadei respective”.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Se cumulează cunoștințe noi, o imagine asupra modului de trai al oamenilor, în paralel cu programele educative, în ateliere interactive cu activități specifice, mai ales perioadei preistorice: „pot modela figurine sau obiecte din argilă (...) utiliza unelte din piatră înmănușate (...) din os prin șlefuire cu o gresie, să coasă blănuri, râș- nească grâu” etc. Astfel, se completează universul „senzorial, tactil și olfactiv al copilului crescut în mediul urban și o mai bună înțelegere a lumii naturale”.

 

Tema workshop- ului din această săptămână este „Femeia în preistorie”, beneficiari ai proiectului sunt elevii Liceului „Voievodul Mircea” din Târgoviște, care timp de două săptămâni experimentează confecționarea „unei colecții de replici de vase ceramice preistorice” din argilă, precum și statuete. Atelierele se desfășoară în cadrul ansamblului monumental „Curtea Domnească”, cu scopul sprijinirii „activităților științifice, culturale și educaționale în arheologie, istorie și în alte discipline conexe, dar pot participa toate categoriile de public printr-o programare prealabilă.

 

 

 

Petre Drăguțoiu || [email protected]