16.01.2018 00:08

Celebrul Stanley Matthews "acasă la Vlad Țepeș"

Celebrul Stanley Matthews
Galerie foto

❚ Fostul mare fotbalist britanic a vizitat în 1969 Curtea Domnească, locul unde a domnit marele voievod român. ❚ “Are și echipă de fotbal Târgoviștea? Fascinant!... și gazon ca-n Blackpool! Mă bucur...”, a spus Matthews, după ce a observat din Turnul Chindiei stadionul “Metalului”

 

VASILE NEAGU


Singurul fotbalist înscris în celebra cate “Guinnes Book” pentru cei 23 de ani (1934-1957) de carieră internațională sub culorile reprezentativei Angliei, pentru care a jucat 84 de meciuri, s-a născut la 1 februarie 1915. A participat cu echipa “leilor” la trei campionate mondiale (1950, 1954, 1958) și a fost declarat “fotbalistul anului” în Europa - 1956. Deține alte două recorduri: cel mai tânăr debutant profesionist al insulelor britanice, la 17 ani, și cel mai vârstnic internațional englez la... 50 de ani! Pentru clubul său, FC Blackpool, a jucat 758 meciuri. A fost botezat “Mathusalemul fotbalului” și decorat cu ordinul “Comandor al Imperiului Britanic”. A văzut lumina zilei la Hanley, în periferia unui centru carbonifer. Tatăl său, Jack, frizer de meserie, era un mare iubitor de legende istorice.


Fascinat de Dracula

Când Stanley avea doar cinci ani i s-a povestit prima oară despre Dracula. Fascinat, la început se bucura să asculte... zecile de variante cu “Sângerosul din Carpați” și “Vampirul”, dar, mai târziu, când deja era junior la Stoke City, și-a dat seama că acestea sunt... făcături, unele ajungând și pe marile ecrane, și a cerut părinților să-i procure o carte de istorie despre România. “Jucam fotbal și mă gândeam la Dracula și fiul său Vlad”, avea să declare în august 1969 la... Târgoviște! Jmecher mare așa cum a fost și ca fotbalist, Matthews - care devenise un fan al lui Vlad Țepeș, renunțând total la miturile cu Dracula - își dorea să ajungă în România, dar pe cheltuială... minimă! Și astfel își propune să organizeze un meci de old-boys Anglia - România!! Federația engleză îi aprobă propunerea și, pe banii ei, îl trimite la București. Ajuns aici, vizitează mai întâi redacția ziarului “Sportul”. Apoi ajunge la FRF împreună cu mai mulți ziariști, printre care și Victor Bănciulescu. Acesta îi solicită lui Stanley un amplu interviu care avea să apară în cartea “Am dat mâna cu ei...”. Pentru a demonstra la întoarcerea în Anglia, prezența la FRF, aranjează cu secretarul adjunct cu probleme de competiții, Florin Dumitrescu, care era “plămânul” forului nostru fotbalistic, un amical al bătrânilor (care nici azi nu știm dacă s-a disputat vreodată!) Și își încheie cu succes misiunea... fotbalistică. Abia acum își poate începe liniștit treaba pentru care venise în România.

 

A vizitat Curtea Domnească

Cu sprijinul unor funcționari de la OJT, și împreună cu ei, vine la Curtea Domnească, adică “acasă la Vlad Țepeș”, cum avea să spună cu plăcere. De ce nu la Bran sau Sighișoara? Aflăm tot de la Stanley: “Eu vreau să văd locul real unde a locuit marele voievod și de unde și-a condus Principatul; la Bran să se ducă... regizorii!!” După ce a vizitat Curtea Domnească a urcat în Turn. De sus a văzut... stadionul. “Are și echipă de fotbal Târgoviștea? Fascinant!... și gazon ca-n Blackpool! Mă bucur...”. Și, într-adevăr, se bucura Stanley ca un copil! Gazonul stadionului “Metalul” chiar arăta bine în acel aprilie al anului 1969. Reîntors la Londra, Stanley Matthews publică, sub formă de serial, amintirile din România. Publicația care le găzduia este... descoperită de Ioan Chirilă și de la marele cronicar am aflat și noi frumoasa poveste a escapadei marelui fotbalist englez la Târgoviște. Știm că povestea vieții lui a continuat și cu alte surprize. Un an mai târziu, în 1970, celebra muzeografă Madame Tussaud, în muzeul ei de figuri din ceară, l-a așezat alături de Gladstone, Disraeli, Churchill și Somerset Maugham.

 

Printre băștinași...

Apoi, pentru a cunoaște cum se trăiește într-un trib, a plecat în Africa. A jucat fotbal cu băștinașii, a stat cu ei la masă și a vânat cu ei. Cât era el de “rege al driblingului” - cum a fost numit de Jimmy Greaves (alt star britanic), în Ghana a dat peste un tânăr pe care nu a putut să-l dribleze decât după ce i-a spus dacă vrea să ajungă un mare fundaș să-și întâmpine adversarul cu picioarele larg desfăcute. Tânărul s-a conformat și, la prima fază, în aplauzele frenetice ale publicului, i-a trecut balonul printre picioare și a marcat! Iar noi, târgovi ștenii, rămânem cu părerea de rău că nu am știut - în acea frumoasă primăvară de la sfârșitul anilor ’60 - de vizita inopinată a fanului voievodului Vlad Țepeș, pentru a-i face o invitație și pe stadion, măcar pentru o fotografie de colecție!