26.05.2022 00:16

Celebrarea voievodului Mihai Viteazul

Celebrarea voievodului Mihai Viteazul
Galerie foto

La Mănăstirea Dealu, în cea mai cunoscută necropolă voievodală munteană, acolo unde se află depus într-un sarcofag, capul Voievodului Mihai Viteazul - cel dintâi mare întregitor de țară, vor avea loc, vineri, 27 mai 2022, sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, ceremoniile dedicate celebrării înfăptuirii primei uniri politice a celor trei țări românești, în anul 1600.

La 422 de ani de la înfăptuirea acesteia, când Mihai Viteazul s-a intitulat „Domn al Țării Românești și Ardealului și a toată Țara Moldovei", dar și la 421 de ani de la moartea sa martirică, aceste ceremonii au ca scop readucerea înaintea contemporanilor a faptelor de glorie ale marelui voievod, pildă de patriotism și de credință peste veacuri, dar și reper fundamental pentru tinerele generații.

Ceremoniile vor debuta la ora 12.00 cu slujba parastasului, moment la care vor lua parte oficialități locale și județene, preoți și credincioși de la parohiile din Municipiul Târgoviște și din apropiere, studenți de la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia" din Târgoviște, elevi ai Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur" din Târgoviște, de la școlile și liceele din Târgoviște, dar și ai Școlii „Mihai Viteazul" din Târgoviște, însoțiți de profesorii lor. Apoi, Corala Catedralei Mitropolitane va interpreta cântece patriotice,  iar  garda de onoare a Garnizoanei Târgoviște va prezenta onorul, în acordurile fanfarei militare.

Evenimentul se va încheia cu discursul solemn al Mitropolitului Nifon, pe treptele sfântului locaș. Reamintim că Mânăstirea Dealu, ctitoria Voievodului Radu cel Mare, a fost restaurată și înfrumusețată, între anii 2000 - 2018, la inițiativa și sub îndrumarea Înaltpreasfinției Sale.

 

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei