30.04.2014 08:16

Ceferiștii, în 3 luni de armistițiu cu administrația

Ceferiștii, în 3 luni de armistițiu cu administrația
Galerie foto

❚ Viceliderul Federației Naționale Mișcare Comercial, dâmbovițeanul Liviu Stanciu, explică faptul că acordul semnat în cele trei companii CFR a aplanat pentru moment conflictul feroviar, în special pentru că acesta prevede conservarea drepturilor salariale din vechiul contract de muncă, acum expirat, dar și o creștere salarială de 2,4% ❚ Armistițiul temporar nu exclude protestele și acordă puterii trei luni de grație în care să găsească soluții pentru un nou contract colectiv de muncă

 

VIRGIL VOINESCU


Situația conflictului dintre sindicatele din cadrul CFR Infrastructură, CFR Călători și CFR Marfă și administrația celor trei companii feroviare a fost aplanată pentru o perioadă de trei luni care înseamnă practic un armistițiu temporar. Potrivit viceliderului Federației Mișcare Comercial, Liviu Stanciu, sindicatele au semnat un acord cu reprezentanții administrațiilor feroviare și ai Ministerului Muncii, prin care au fost preluate și păstrate prevederile ce privesc drepturi salariale din Contractul Colectiv de Muncă, expirat din data de 22 aprilie.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Răgaz pentru căutarea de soluții

„Înțelegerea a intervenit la sfârșitul săptămânii trecute. Lipsa unor înțelegeri conducea la pierderea unor drepturi salariale. După mai multe runde de negocieri, am recurs la această formulă: acord cu durată limitată la trei luni. Așa s-a stabilit: conservarea drepturilor salariale din vechiul contract de muncă timp de trei luni, perioadă în care să se găsească modalitățile necesare pentru încheierea unui contract colectiv de muncă. De asemenea, s-a stabilit și o creștere de salariu de 2,4% pe perioada respectivă”, a precizat viceliderul sindical.

 

Acordul nu exclude protestele

În lunile iunie sau iulie, reprezentanții sindicali vor discuta situația și cu Fondul Monetar Internațional:

„Atunci vom vedea care este exact poziția și ce se va putea face din punct de vedere legal pentru satisfacerea cerințelor salariaților”, a arătat Liviu Stanciu.

Totodată, se pune accentul pe faptul că acest acord temporar nu înseamnă că sindicatele au renunțat definitiv la proteste.

„S-a semnat acordul numai pentru conservarea drepturilor salariale existente, urmând a se negocia în continuare contractul colectiv de muncă, după discuția cu reprezentanții FMI”, a mai arătat viceliderul FNF Mișcare Comercial.