30.04.2014 08:10

Cea mai bună vaccinare a copiilor din ultimii 10 ani

Cea mai bună vaccinare a copiilor din ultimii 10 ani
Galerie foto

❚ Este vorba despre copiii de până în 18 luni și despre vaccinurile anti TBC, antihepatită B, poliomielită, rujeolic-rubeolic- oreion ❚ Toți copiii, asigurați sau neasigurați, sunt cuprinși în Programul de vaccinare interviu cu dr. Sorin Stoica, directorul Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița

 

PETRE DRĂGUȚOIU


Rep.: În atenția opiniei publice și a presei este subiectul vaccinărilor epidemiologice, în primul rând pentru copii, dar în general, pentru toate persoanele, de orice vârstă. Vă rugăm să ne precizați câteva date despre programul de acțiune din județul Dâmbovița.

- Există un Program național de imunizări (vaccinări) anual, iar pentru anii 2013-2014, DSP Dâmbovița, prin compartimentul de supraveghere și control a bolilor transmisibile, a avut acțiuni susținute pentru obținerea unei operațiuni vaccinale optime a grupelor populaționale eligibile. În Dâmbovița, pentru copiii de până în 18 luni (grupa a VIII-a, an 2012), a fost în acest an cea mai bună vaccinare din ultimii 10 ani (97,5%) pentru BCG (anti TBC), antihepatită B, poliomielită, rujeolic-rubeolic-oreion. S-a realizat acoperirea în cazul vaccinării antigripale, pentru toate grupele de risc (boli cronice, gravide, personal medical, persoane instituționalizate și cele de peste 65 ani).

{GOOGLE_AD_BOX1}

Rep.: Cum se stabilește necesarul de vaccin la nivelul județului?

- În urma verificărilor semestriale obligatorii și ori de câte ori situația o impune, în urma catagrafiilor și a registrului unic de vaccinări ce aparțin celor 252 medici (240 de familie și 12 în cabinete școlare). Se urmărește cuprinderea la vaccinare a tuturor copiilor asigurați și neasigurați.

 

100 de cabinete controlate, două suspendări de activitate

Rep.: Ați sesizat nereguli ale personalului medical în campania de vaccinare, ați aplicat măsuri coercitive?

- În perioada februarie-martie, Serviciul de control al DSP a desfășurat o acțiune tematică în cabinetele medicilor de familie și de specialitate. Au fost verificate condițiile de funcționare și modul de derulare a programului de imunizare împotriva grupei sezoniere în 100 de cabinete din județ, iar 80% dintre acestea desfășoară o activitate medicală de calitate. Pentru neconformitățile depistate s-au aplicat 25 de sancțiuni. Au fost emise două suspendări temporare de activitate și notificate autoritățile publice locale. Acestea au obligația să amenajeze și să doteze cabinetele medicale.