30.03.2015 00:09

Ce vă mai place banul public!

Ce vă mai place banul public!
Galerie foto

COSTIN MIHAI

 


 

„Gazeta Sporturilor” de vineri a anunțat că DNA anchetează modalitatea în care Primăria Târgu-Mureș a finanțat clubul de fotbal ASA, pe locul 2 în Liga Națională. Obiectul dosarului constă în alocarea sumei de 40 de miliarde lei vechi pentru sezonul 2013-2014, pe când echipa din Ardeal evolua în Liga a II-a, dar cu următoarea precizare.

„Primăria Târgu-Mureș a încălcat acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul de stat către Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Târgu-Mureș, întrucât aceasta avea obligații de plată neonorate privind impozitele și taxele către stat, precum și contribuțiile către asigurările sociale de stat”.

Reclamația a venit chiar de la viceprimarul Ionela Ciotlăuș, iar DNA l-a audiat nu doar pe primarul Daniel Florea, mai fiind anchetați consilierii locali, directorul economic, dar și alți funcționari ai instituției. La Târgoviște, atât Primăria, cât și Consiliul Județean Dâmbovița alocă anual zeci de miliarde Clubului Sportiv Municipal sau AFC Chindia, chit că și aici sunt impozite și taxe neonorate către stat, la fel și contribuții către asigurările sociale. Iar datoriile acumulate nu sunt de câteva milioane lei vechi, ci de multe miliarde, cel puțin în dreptul Chindiei.

Rețin chiar o declarație a directorului economic din Primăria Târgoviște, Daniela Popa, la conferința de presă din urmă cu două săptămâni, în care spunea că au fost alocate Clubului Sportiv Municipal vreo 8 miliarde în numai câteva zile, pentru a plăti salariile sportivilor, dar și contribuțiile către bugetul de stat. Doamna director Popa a recunoscut senin că a fost finanțată activitatea clubului prezidat de mister Iugulescu Ciprian, chit că aici existau obligații neonorate către bugetul de stat, exact ce anchetează Direcția Anticorupție la Târgu-Mureș. La fel a procedat Primăria Târgoviște și în cazul clubului Chindia, care a primit în ultima lună 2,5 miliarde, în condițiile în care datoriile la stat sunt cam de patru ori mai mari. La fel procedează și Consiliul Județean Dâmbovița, cel puțin pe subiectul Chindia. Eu nu spun că e ilegal ce fac aceste instituții, fără ajutorul cărora nu am mai avea probabil sport de performanță și de echipe la Târgoviște, transmit doar că prin alte părți, mai precis la Târgu-Mureș,

DNA anchetează serios asemenea lucruri, audiind la greu, de la primar, director economic și până la consilieri sau diverși funcționari. Asta o dată, întrucât procurorii pot pătrunde și pe subiectul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice a unor acțiuni cu caracter sportiv, unde e belea mare. Nu există un concurs de dosare, nu se organizează licitații și nu sunt îndeplinite obligații legale elementare, în schimb banii publici ajung într-un mod dubios în conturile unor asociații fantomă. Sincer vorbind, chiar și pentru un neavizat e „distractiv” cum se procedează cu finanțarea sportului local din banii statului, în schimb practicile sunt destul de periculoase. Eu v-am tot avertizat, însă bag de seamă că vă credeți mai presus de lege. Până când?