18.10.2013 08:19

Ce înseamnă cariera europeană?

Ce înseamnă cariera europeană?
Galerie foto

 

dr. DAN LUCA


Unde s-ar putea integra o persoană care își dorește o carieră în afacerile europene? Unii doresc un job în instituții, alții vor activitatea în misiuni diplomatice, reprezentanțe regionale, corporații, grupuri de interese industriale, sindicate, firme de consultanță, camere de comerț și industrie, organizații neguvernamentale sau trusturi de presă. În Bruxelles este loc pentru toți!

 

În cadrul birourilor permanente ale federațiilor industriale europene lucrează între 5 și 15 oameni, și avem de unde alege, fiindcă în Bruxelles sunt aproximativ 3.000 (trei mii – nu e nici o greșeală!) de birouri ale asociațiilor europene sectoriale. Cu totul cam 20.000 de oameni își derulează activitatea în acest sector, doar la Bruxelles. Fiecare structură este coordonată de o persoană purtând fie titlul de Secretar General, Director General sau Head of Office.

 

Sunt oameni foarte influenți în mecanismul legislației europene, calitățile lor fiind de multe ori determinante pentru ramurile industriale pe care le reprezintă. Secretarul General coordonează activitatea unui Secretariat. Salariile acestor persoane sunt excelente, în concordanță cu reponsabilitatea pe care o au, atingând 5.000 euro sau chiar 10.000 euro pe lună, în funcție de industria pe care o reprezintă.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Succesul acestor organizații se măsoară prin recunoașterea la nivel înalt de către factorii de decizie europeni a organizației ca influentă și indispensabilă în procesul evolutiv al legii comunitare, pe de o parte, dar și importantă ca activitate în cadrul grupului de către membri, adică cei care acoperă costurile activității de la Bruxelles. Probabil mulți se întrebă dacă pregătirea pe care o au le-ar permite să găsească un loc de muncă în Bruxelles-ul european.

 

Concursurile EPSO, pentru a deveni funcționar comunitar, trezesc mare interes, dar viața poate să fie însă interesantă și lucrând în sectorul privat al capitalei Europei. Sutele de români care activează deja în acest sistem pot să confirme că dimensiunea privată a afacerilor europene nu este de neglijat. Dar să revenim la pregătirea necesară pentru a lucra în Bruxelles.

 

Dacă ne referim la educația formală, candidatul trebuie să aibă deja o diplomă, chiar dacă aceasta este dintr-o universitate românească. Un master efectuat într-o țară vest-europeană este de asemenea extrem de util. Limbile străine sunt foarte importante. Fără limba engleză nu se poate face nimic, franceza este un punct în plus, iar dacă ai cunoștințe de limba germană, este și mai bine. Italiana și spaniola nu fac diferența, fiind mulți italieni și spanioli în Bruxelles.

 

Dacă doriți să lucrați în Bruxelles, căutați să înțelegeți mai mult decât mecanismul instituțional, să vă specializați treptat pe anumite politici sectoriale, fie cea de mediu, energie, trasporturi, finanțe. Nu dă bine dacă la un interviu nu ai habar ce reprezintă prescurtări precum WWF sau CEFIC și soliciți un job ca expert pe politicile de mediu.

 

Și pentru a-i ambiționa și mai mult pe cei interesați, lipsa specialiștilor de politici sectoriale în domeniul european, lipsa unei prezențe industriale românești integrate în federațiile europene și statulul de nou membru UE pentru România fac ca nici un român să nu ocupe încă poziții de vârf în cadrul federațiilor europene de la Bruxelles. Prin multă muncă și pasiune totul e posibil!

 

Dan LUCA este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „140România-UE” Bruxelles. Are 41 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.