28.09.2022 00:15

Ce efecte ar putea avea premiile pentru elevii olimpici și profesorii lor

Ce efecte ar putea avea premiile pentru elevii olimpici și profesorii lor
Galerie foto

Ștefan Khalil


Recent, ministrul Muncii, Marius Budăi, a propus ca elevii și profesorii care obțin performanțe deosebite la olimpiadele internaționale, să fie premiați. Aceștia pot câștiga și 10.000 de euro, în cazul în care reușesc să obțină aurul.

Inspectorul școlar general, Ileana Nicolăescu, a transmis că o astfel de măsură ar putea să-i motiveze foarte mult pe elevi, dar și pe cadrele didactice. Totuși, acesta spune că există posibilitatea și ca profesorii să se focuseze foarte mult pe elevii cu potențial, iar restul copiilor să fie excluși de către cadrele didactice.

„Ar fi un stimulent financiar și pentru cadrele didactice să primească bursă pentru elevii olimpici pe care îi pregătesc. Ar putea fi chiar o competiție între colegii noștri profesori și vă rog să identificați aici și ghilimelele de rigoare, atunci când spun competiție. Totuși, ar fi bine ca profesorii să țintească un buget suplimentar și să-i pregătească pe elevii capabili de performanță. Chiar și așa, noi, Inspectoratul Școlar, trebuie să ne asigurăm că profesorii nu vor pica în acea plasă în care ei se vor focusa numai pe identificarea copiilor cu potențial, iar pe restul să-i dea deoparte. Nu ar fi normal să facem această diferențiere financiară. Pentru că dacă am constitui un singur Colegiu Național în municipiul Târgoviște și toți am fi titulari la colegiul respectiv, cu toții am avea rezultate”, a transmis inspectorul școlar general, Ileana Nicolăescu.

Această măsură va fi propusă în coaliția de guvernare. Potrivit ministrului Marius Budăi, elevii care obțin medalia de aur ar urma să primească un premiu de 10.000 de euro, cei care obțin argintul 8.000 de euro, iar cei care iau bronzul 5.000 de euro. De asemenea, profesorii care pregătesc medaliații la olimpiadele școlare internaționale ar urma să beneficieze de premii în sumă de 2.500, 4.000 și 5.000 de euro.