12.11.2014 00:17

Cazuri dâmbovițene rezolvate prin Avocatul Poporului

Cazuri dâmbovițene rezolvate prin Avocatul Poporului
Galerie foto

❚ Unul dintre „ajutoarele” de nădejde ale Avocatului Poporului este presa, cea prin intermediul căreia sunt prezentate diverse probleme ale cetățenilor și pentru care instituția se autosesizează

interviu cu Ioana Enache, expert coordonator Biroul Teritorial Ploiești al Avocatului Poporului

PETRE DRĂGUȚOIU


Rep.: Presa de investigații, scrisă și audio-video, are un rol important în activitatea Avocatului Poporului prin informațiile pe care le oferă?

- În presă sunt prezentate și cazuri cu privire la încălcarea drepturilor garantate prin Constituție, iar Avocatul Poporului are, astfel, posibilitatea ca acolo unde apreciază că intră în atribuțiile sale să se sesizeze din oficiu sau să facă anchete proprii. Un astfel de caz a fost ancheta de la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, din 28 mai 2014, desfășurată pe baza art. 34 din Constituția României, dreptul la ocrotirea sănătății. În zilele de 18 și 19 mai 2014, pe posturi de televiziune au fost prezentate reportaje referitoare la pacienți internați la secția de terapie intensivă, care erau legați de pat cu pijamale. În cadrul reportajelor s-a semnalat și faptul că pacienților li se refuză transferul la alte spitale. Biroul Teritorial Ploiești al instituției Avocatului Poporului s-a autosesizat, solicitând efectuarea unei anchete la spital, Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița și Consiliul Județean, pentru a verifica aspectele relatate, dar mai ales modul în care este respectat dreptul la ocrotirea sănătății.

 

Rep.: Existau și alte secții în cadrul Spitalului Județean care nu aveau o astfel de procedură operațională?

- Procedura operațională privind măsura contenționării urma să fie aplicată în toate secțiile spitalului, în cazurile în care acest lucru se impune. Procedura are la bază dispozițiile Legii nr. 487/2002 a sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice și Ordinul nr. 372/2006 privind Normele de aplicare a Legii sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice, neexistând un cadru legal special pentru aplicarea acestei măsuri în secțiile de terapie intensivă sau în alte secții spitalicești, pentru persoane aflate în comă, stări confuzionale, dezorientare temporospațială și tulburări de percepție ale bolnavului.

 

Rep.: Concret, care sunt pașii care trebuie făcuți în vitalizarea și funcționarea procedurii?

- Procedura respectivă nu era completă, respectiv nu prevedea durata maximă a contenționării, nu prevedea cine dispune această măsură, nici nu era specifică obligativitatea monitorizării pacientului contenționat și nici obligativitatea consemnărilor cu privire la aceste măsuri într-un registru special.

 

Rep.: Precizați-ne și alte cazuri rezolvate de Instituția Avocatul Poporului în județul Dâmbovița, în cursul anului 2014.

- Un grup de cetățeni a sesizat faptul că de mai mulți ani, din cauza ploilor abundente, râul Ialomicioara a distrus drumul de acces către imobilele pe care le dețin în proprietate în comuna Runcu. Deși situația era cunoscută de autoritățile locale, nu au fost luate niciun fel de măsuri pentru a se consolida drumul respectiv, situația agravându- se de la an la an. În vederea clasificării acestor aspecte, au fost întreprinse demersuri la Primăria Runcu, la Consiliul Județean Dâmbovița și la Instituția Prefectului. Este încălcarea dreptului de proprietate privată și a dreptului persoanei vătămate de o autoritate publică, art. 44 și art. 52 din Constituția României. Instituția Prefectului a precizat că, prin Nota de contestare din data de 02.07.2014, comisia de specialiști constituită prin ordin al Prefectului a propus alocarea de fonduri pentru investiția „Amenajare și regularizare pârâu Ialomicioara II în zona comunei Runcu, județul Dâmbovița”. Totodată, a fost întocmit și înaintat către Guvern, la data de 14.08.2014, proiectul de Hotărâre de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară în vederea realizării în regim de urgență a unor lucrări minime de punere în siguranță a unor obiective afectate de calamități.