18.10.2017 00:05

Cățărare, rapel și drumeție în Bucegi

Cățărare, rapel și drumeție în Bucegi
Galerie foto

* Împărțiți în șapte echipe, tinerii au fost supuși unor probe care i-au făcut să-și depășească limitele, în cadrul unei tabere educative finanțată de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dâmbovița

LIVIU DOBRE


Asociația Chindia Jurasic Park în parteneriat cu Organizația Națională "Cercetașii României" - Centrul Local "Naparis" și Asociația Ecologică Floare de Colț, cu finanțare din partea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Dâmbovița, a organizat și susținut, în perioada 13-15 octombrie 2017, o tabără educativă de voluntariat și educație nonformală sub formă de concurs, în Munții Bucegi - zona Padina. Timp de 3 zile, cei 28 de tineri, cu vârste între 14 și 35 de ani, proveniți de la mai multe școli și organizații din județul Dâmbovița, au avut ocazia să facă față la o mulțime de provocări.

Traseu și refacere de marcaj

Tinerii au fost împărțiți în șapte echipe, iar prima provocare a fost o drumeție și tururi de orizont făcute spre culmile Obârșiei, Doamnelor și Găvanelor. Echipați corespunzător pentru toamnă-iarnă, participanții au parcursul traseul Padina – Peștera, după care au pornit pe ruta Cascada Obârșiei – Șaua Văii Cerbului, unde au și refăcut marcajul “bandă albastră”, care era mai puțin vizibil pe stânci, copaci sau alte repere naturale. La întoarcere, etapa de prezentare a frumuseților Bucegiului a continuat cu vizitarea Peșterii Ialomiței, un obiectiv turistic inedit, amenajat anii trecuți la standarde europene și cu un scurt, dar interesant urcuș spre Cascada Burlacului de pe valea Horoabei, cu coborâre pe lângă clasicele trasee de alpinism din Turnul Seciului și Turnuleț.

Cățărare pe stâncă de aproape 20 m

Ziua a treia a început cu activitatea de colectare a unor deșeuri găsite în zona Padina – Peștera, apoi a continuat cu cele mai palpitante probe ale acestui concurs: cățărarea (normal, asigurată – „în manșă”) pe o stâncă de 15-20 m din Vărăria Mică și un rapel pe un alt traseu, mai lung, de peste 30 de metri. Adrenalina, specifică tinereții, și-a spus cuvântul, iar o bună parte din tineri au repetat ambele probe. La finalul taberei, toți participanții au primit titlul de "Tineri voluntari în munții Bucegi", pentru că au reușit să-și depășească limitele și să parcurgă cu succes toate etapele acestui concurs, iar după cumularea punctelor, echipa "Razele Bucegilor" alcătuită din tineri reprezentând Colegiul Economic "Ion Ghica" din Târgoviște a cumulat cel mai mare punctaj, cu o comportare merituorie la toate probele.