10.11.2015 00:10

Cât câștigă arbitrii de județ?

Cât câștigă arbitrii de județ?
Galerie foto

❚ Cariera unui „fluieraș” poate începe de la vârste fragede, 14-15 ani, și se poate întinde pe mai bine de două decenii, până undeva la 40 de ani. Asemănările dintre arbitri și fotbaliști se opresc însă când vorbim de aspectul financiar ❚ Cât pot strânge cavalerii fluierului într-un tur/ retur de campionat? Sunt întrebări la care am găsit răspunsul, iar cifrele sunt cât se poate de interesante ❚ În județul nostru, un central câștigă la jocurile din Liga a IV-a 110 RON, la Onoare încasează 80 RON, iar la Promoție 70. În situația ipotetică în care un central prinde toate meciurile la Liga a IV-a și Onoare/ Promoție, poate să strângă după un tur de campionat nu mai puțin de 2.845 de lei ❚ Fotbalul amator din Prahova este extrem de bine organizat. Fotbalul din județul vecin merge de la Liga a IV-a și coboară pe scară ierarhică până la al șaptelea eșalon! Centralul câștigă la un joc din Liga A (a IV-a) 110 RON, iar la Superliga B (Liga a V-a sau Onoare) încasează 80 RON ❚ În Teleorman, sumele sunt identice cu cele din Dâmbovița, însă diferențele apar la numărul jocurilor, aici fiind mai puține ❚ În Argeș, fotbalul județean este la fel de bine organizat ca în Prahova. Un central este „recompensat” cu 80 RON la Liga a IV-a (11 jocuri) și 70 RON la Onoare (13 meciuri) ❚ În județul Brașov există doar Liga a IV-a și Onoare, date fiind și condițiile geografice. Un central câștigă la Liga a IV-a 85 RON, iar la a V-a, 50 RON

MĂDĂLIN RĂDUCU

 


 

Cea mai joasă treaptă a arbitrajului o reprezintă jocurile de județ, adică cele din Liga a IV-a, Onoare și Promoție, unde este cazul. Pentru cavalerii fluierului, acesta este primul pas până să ajungă să conducă meciuri la nivel divizionar. Drumul este destul de lung și este oarecum asemănător cu cel al fotbaliștilor. Practic, cariera unui „fluieraș” poate începe de la vârste fragede, 14-15 ani, și se poate întinde pe mai bine de două decenii, până undeva la 40 de ani. Asemănările dintre arbitri și fotbaliști se opresc însă când vorbim de aspectul financiar. Aici, juniorii nu încasează niciun ban și ajung să se bucure de un salariu, care de cele mai multe ori vine cu întârziere, abia când fac pasul la seniori. De partea cealaltă, arbitrii nu au un venit sigur (salariu), însă sunt remunerați la fiecare joc prestat. Tocmai de aceea, chiar și mulți dintre cavaleri ai fluierului au alte meserii, acest exemplu funcționând la cel mai înalt nivel.

Cum calculăm

„Jurnal de Dâmbovița” vă propune astăzi o analiză a baremelor de arbitraj de la cel mai mic nivel. Cât câștigă arbitrii care conduc meciuri din ligile inferioare ale fotbalului românesc? Cât pot strânge cavalerii fluierului într-un tur/ retur de campionat? Sunt întrebări la care am găsit răspunsul, iar cifrele sunt cât se poate de interesante. Pentru a oferi un tablou cât mai complet, vom prezenta situația din mai multe județe: Dâmbovița, Teleorman, Brașov, Prahova și Argeș. Pentru calcul a fost luat în considerare doar câștigul centralului, pentru că diferența față de tușier a fost în general de minus 5-10 RON, aproape insignifiantă. De asemenea, sumele prezentate sunt nete (în mână, fără impozit) și nu includ baremul de transport, care este asigurat în funcție de numărul kilometrilor parcurși de arbitri sau brigadă.

Dâmbovița e în top

În județul nostru, un central câștigă la jocurile din Liga a IV-a 110 RON, la Onoare încasează 80 RON, iar la Promoție 70. De obicei, un arbitru de top poate ajunge să prindă toate meciurile. Astfel, ținând cont că sunt 17 jocuri, reiese un total de 1.870 RON. La această sumă se mai adaugă și o medie de 75 de lei pe 13 duminici petrecute la Onoare sau Promoție, care înseamnă 975 RON. Deci, în situația ipotetică în care un central prinde toate meciurile la Liga a IV-a și Onoare/ Promoție, poate să strângă după un tur de campionat nu mai puțin de 2.845 de lei.

Prahova: meciuri multe, bani mulți

Fotbalul amator din județul vecin este extrem de bine organizat. Site-ul oficial al AJF Prahova abundă în informații, iar la capitolul competiții se pot observa nu mai puțin de patru campionate distincte. Practic, fotbalul prahovean merge de la Liga a IV-a și coboară pe scară ierarhică până la al șaptelea eșalon! Un aspect interesant este că la jocurile de județ toată brigada de arbitri este remunerată cu aceeași sumă, iar transportul este plătit cu 10 RON/ arbitru, indiferent de distanță. Centralul câștigă la un joc din Liga A (a IV-a) 110 RON, iar la Superliga B (Liga a V-a sau Onoare) încasează 80 RON. Fiindcă sunt multe echipe, apar și multe etape. Astfel, la finalul turului, arbitrul câștigă 1.650 RON de la Liga a IV-a și 1.125 de la Onoare/ Promoție. Totalul înseamnă 2.775 de lei.

Teleorman: meciuri puține, bani mulți

În județul vecin, Liga a IV-a are doar 15 meciuri în tur, iar un central este „recompensat” tot cu 110 RON. La Onoare primește 80 de RON, iar la Promoție 70 RON. Sumele sunt identice cu cele din Dâmbovița, însă diferențele apar la numărul jocurilor, aici fiind mai puține. Revenind la situația ipotetică în care un cavaler al fluierului prinde toate week-endurile pe stadioane, rezultă următoarele câștiguri: 1.650 RON de la Liga a IVa și 825 RON la Onoare/ Promoție (11 etape), totalul fiind de 2.475 de lei.

Argeș: meciuri puține, bani puțini

În Argeș, fotbalul județean este la fel de bine organizat ca în Prahova. Spre exemplu, pe site-ul oficial am găsit informații amănunțite, cum ar fi jucătorii aflați în stare de suspendare, indiferent că a fost vorba de vreun meci la Liga a IV-a sau Onoare, fiindcă Promoție nu există. Aici, un central este „recompensat” cu 80 RON la Liga a IV-a (11 jocuri) și 70 RON la Onoare (13 meciuri). Cifrele înseamnă 880 RON plus 910 RON, iar totalul se ridică la 1.790 de lei.

Brașov: meciuri puține, bani puțini

De aici încolo, sumele încep să scadă. În județul Brașov există doar Liga a IV-a și Onoare, date fiind și condițiile geografice. Un central câștigă la Liga a IV-a 85 RON, iar la a V-a 50 RON. Nu sunt nici foarte multe meciuri, astfel că totalul înseamnă: 1.275 RON de la Liga a IV-a (15 meciuri) și 400 RON de la Onoare (8 meciuri). La finalul unui tur/ retur, un arbitru poate strânge 1.675 de lei.

Topul județelor

Dâmbovița: 2.845

Prahova: 2.775

Teleorman: 2.475

Argeș: 1.790

Brașov: 1.675

*sumele sunt exprimate în RON și reprezintă câștigul net cumulat al unui central la finalul turului/ returului în condițiile în care prinde toate meciurile.