12.01.2018 00:21

"Casa Romanței - ambasadă a culturii la Târgoviște"


Galerie foto

❚ Evenimentul va avea loc la ora 11.00, la „Casa Romanței” din Târgoviște, fiind dedicat celebrării Zilei Culturii Naționale

ANDREI VASILIU

 


 

Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște va sărbători Ziua Culturii Naționale luni, 15 ianuarie 2018, la ora 11.00, la „Casa Romanței” din Târgoviște, prin organizarea unui program special cu tema „Romanțele poeziei lui Eminescu”. Celebrarea Zilei Culturii Naționale la „Casa Romanței” din Târgoviște va fi onorată de personalități culturale, reprezentanți ai comunității UNESCO, ai Societății Scriitorilor Târgovișteni și ai Filialei „Mihai Viteazul” a Asociației Naționale „Cultul Eroilor - Regina Maria”, precum și de oficialității locale și județene. Totodată, în cadrul evenimentului, va fi aniversat celebrul scriitor român Radu Theodoru (general de aviație) la împlinirea venerabilei vârste de 94 de ani și îi va fi prezentată impresionanta creație literară.

Proiect cultural în premieră pentru județul Dâmbovița

Evenimentul cultural va marca și debutul proiectului „Casa Romanței - ambasadă a culturii la Târgoviște”, inițiat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO (FEACU), dedicat promovării patrimoniului material și imaterial al județului Dâmbovița, al evenimentelor și obiectivelor de mare interes cultural, științific, religios și turistic. Proiectul este, de asemenea, menit să contribuie la valorificarea tezaurului culturalistoric românesc. „Casa Romanței” din Târgoviște - spațiu muzeal unic în România - și-a propus să organizeze, în anul 2018, dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, evenimente cultural-artistice, științifice și diplomatice menite să înnobileze statutul cultural și istoric al municipiului Târgoviște și al județului Dâmbovița și să contribuie la identificarea de noi oportunități pentru promovarea în țară și în străinătate a acestei minunate zone istorice a României.

Intrare gratuită la „Casa Romanței” din Târgoviște

Luni, 15 ianuarie 2018, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, programul de vizitare la „Casa Romanței” se va desfășura între orele 10.00-16.00 și va include vizionarea concertului extraordinar „Dialogurile Dragostei” cu romanțe celebre ale compozitorului Eugen Doga pe versuri de Mihai Eminescu și Veronica Micle, interpretate pe scena Festivalului „Crizantema de aur”, ediția 2016, de mari artiști ai scenelor lirice din România și Republica Moldova. Accesul vizitatorilor la „Casa Romanței” din Târgoviște, Bd. Regele Carol I, nr. 3, este gratuit. Vizitatorii „Casei Romanței” vor putea intra în fascinanta lume a patrimoniului cultural imaterial românesc în care Romanța a dăruit României Imnul de Stat și unește, de peste 250 de ani, marile spirite ale națiunii române în concertul sublim al umanității, dedicat păstrării identității culturale și salvgardării valorilor de patrimoniu cultural material și imaterial.