13.04.2016 00:21

Casa-atelier Gabriel Popescu, în plin proces de restaurare

Casa-atelier Gabriel Popescu, în plin proces de restaurare
Galerie foto

❚ Obiectivele specifice din cadrul proiectului, realizat majoritar cu granturi norvegiene și cu fonduri de la bugetul Consiliului Județean, privesc conservarea, protejarea și valorificarea caseiatelier și a casei natale a artistului gravor român, care ulterior vor fi reintroduse ca în circuitul național și internațional al muzeelor ❚ Lucrările sunt avansate, însă durata de implementare a proiectului inițială de 10 luni va fi prelungită cu încă 5, din diverse motive ❚ La polul opus, lucrurile merg însă destul de greoi cu decontarea, mecanism derulat prin intermediul Ministerului Culturii, care a creat deja probleme majore autorităților județene și constructorului

ANA MARIA POPESCU

 


 

Casa cunoscutului gravor Gabriel Popescu este în plin proces de restaurare și consolidare! Ieri, președintele forului administrativ județean, împreună cu echipa de implementare a proiectului, șeful de șantier și constructor, a susținut o conferință de presă prin care a anunțat reluarea lucrărilor din cadrul proiectului finanțat din fonduri norvegiene care privește „Restaurarea și consolidarea Casei-atelier Gabriel Popescu din comuna Vulcana Pandele”, un proiect important pentru revitalizarea patrimoniului cultural și natural al zonei și nu numai. Obiectivele specifice din cadrul proiectului, care are o valoare de 2.235.222 lei, privesc conservarea, protejarea și valorificarea caseiatelier și a casei natale a artistului gravor român ca parte integrantă a patrimoniului arhitectural și cultural al județului Dâmbovița, reintroducerea obiectivului de patrimoniu reabilitat în circuitul național și internațional al muzeelor, stabilirea unei rute turistice a clădirilor de patrimoniu din județ, cu accent pe stilul arhitectural și creșterea numărului de turiști în Dâmbovița și Regiunea Sud Muntenia.

Inițial, proiectul a avut o durată de implementare de 10 luni, însă dat fiind faptul că o bună perioadă de timp lucrările au fost sistate din diverse motive, durata va fi prelungită cu 5 luni. Totuși, constructorul, SC ROM LIANT SRL, are ca target luna mai pentru a termina lucrările propriuzise, urmând ca timpul rămas să fie folosit pentru realizarea eventualelor remedieri și pentru repunerea în funcțiune a spațiului muzeal.

„Durata de implementare a proiectului este de 10 luni, termenul de finalizare este 30 aprilie 2016, dar vom semna un act de prelungire a duratei de implementare a proiectului, pentru că sunt necesare două luni pentru finalizarea lucrărilor din cauza sistărilor, o lună pentru realizarea recepției la terminarea lucrărilor și remedieri și o lună pentru repunerea în funcțiune a spațiului muzeal, respectiv o lună pentru punerea la dispoziția publicului a monumentului istoric restaurat, conservat și valorificat”, a explicat președintele CJD.

„Reabilitarea casei-monument istoric intervine într-un moment absolut fericit”

În ceea ce privește lucrările realizate până acum, Adrian Țuțuianu a precizat:

„Suntem cu un stadiu fizic avansat, s-au decontat într-o primă etapă lucrări de 650.000 lei, avem în curs de analiză o documentație de plată pentru 700.000 lei, cu precizarea că mecanismul de decontare, derulat prin intermediul Ministerului Culturii, este destul de greoi și ne-a creat probleme majore și nouă și constructorului în decontarea la timp a lucrărilor și menținerea unui ritm constant. Pe lângă lucrările din cadrul proiectului, executăm pe bani din bugetul CJD lucrări de reabilitare a împrejmuirii, reamenajare a curții și a porții de acces la monumentul istoric. Pe data de 8 aprilie s-au împlinit 150 de ani de la nașterea lui Gabriel Popescu, reabilitarea casei-monument istoric intervine într-un moment absolut fericit, este un moment aniversar pe care o să-l marcăm prin manifestări culturale adecvate în cursul lunii mai, atunci când vom închide lucrările, când vom închide contractul de execuție de lucrări, nu vom închide contractul de finanțare”, a declarat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.

Regândire, refacere, reconversie

Lucrările sunt realizate în proporție de 80%, urmând ca în perioada următoare să se lucreze la pereții exteriori din lemn, instalațiile electrice, sanitare și termice, dar și la tâmplărie și tencuieli interioare și exterioare.

„Exceptând valoarea inestimabilă a monumentelor de ev mediu din Târgoviște, un loc aparte o are această moștenire lăsată de Gabriel Popescu. Intervențiile asupra acestei case au fost radicale, pentru că erau absolut necesare și îi vor prelungi durata de viață, sperăm noi, iarăși câteva sute de ani. Este vorba de o intervenție asupra fundațiilor, refăcându- se complet printr-o scufundare temeinică, prin flotare, fundațiile Casei-atelier, refacerea și regândirea în zona de protecție a monumentului a unei case care va permite funcțiuni de reconversie pentru un muzeu viu, nu un muzeu care se deschide și se închide cu o cheie și atâta tot, este vorba despre ceea ce se numește în proiect «Casa natală». În afară de intervenția la fundații, s-a făcut o intervenție la întreaga structură a monumentului, refăcându-se practic în întregime toate părțile afectate din lemn, acoperișul, faza actuală a casei fiind într-o realizare de 80%, suntem într-o fază de finisare. Față de ceea ce prezenta casa după ultima restaurare, intervențiile masive și sănătoase asupra acesteia vor face din ea un element durabil și confortabil, pentru a adăposti din nou în cele mai bune condițiuni funcțiunea de muzeu, dar și funcțiunea de centru cultural. Este foarte important de menționat că în partea monumentabilă, respectiv ceea ce îi dă caracterul deosebit acestui monument, fațada și partea de lemn, intervențiile s-au făcut cu toată știința restaurării asupra lemnului, imaginea veche a unei fațade de lemn vopsită destul de primitiv va fi înlocuită cu noua imagine a unui lemn restaurat, chituit, completat acolo unde era necesar, tratat după carte împotriva bacteriilor, împotriva focului... Noi sperăm ca în luna mai casele să fie gata, constructorul este într-o fază avansată de execuție. Proiectul vine să revitalizeze o zonă care are o tradiție și un potențial deosebit datorită acestei moșteniri extraordinare”, a explicat dirigintele de șantier, Dan Lăcătușu.

Potrivit președintelui CJD, Adrian Țuțuianu, proiectul este derulat pe Axa de Conservare și revitalizare a patrimoniului cultural și natural. Consiliul Județean Dâmbovița implementează proiectul finanțat prin mecanismul financiar SEE 2009-2014. Proiectul se încadrează în Componenta 1 a programului PA 16/RO12 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, propunându-și renovarea, conservarea și protejarea monumentului istoric Casaatelier Gabriel Popescu, efectul urmărit fiind creșterea atractivității turistice, prin finalizarea investițiilor propuse prin proiect și, implicit, dezvoltarea comunității locale. Valoarea totală a costurilor eligibile ale proiectului este de 2.235.222,69 lei inclusiv TVA, din care 2.202.114,60 lei valoare finanțare nerambursabilă, 1.871.797,48 lei sunt granturi SEE și 330.317,21 lei sunt fonduri de la bugetul de stat.