21.06.2017 00:17

Cartofii dâmbovițeni, la mâna samsarilor

Cartofii dâmbovițeni, la mâna samsarilor
Galerie foto

❚ În condițiile unei producții bune de cartof, cea mai mare problemă a legumicultorilor rămâne în continuare prețul mic cu care se vinde produsul și lipsa pieței de desfacere ❚ Pentru că nu au depozite și cheltuiesc deja foarte mult cu producția, micii gospodari preferă să dea cartofii angro samsarilor în schimbul unor prețuri derizorii: 40-50 de bani pe kilogram ❚ În aceste condiții, cei care au de câștigat nu sunt producătorii, ci comercianții

CORVIN DUMITRICĂ


Chiar dacă vremea capricioasă de la începutul primăverii a făcut ca o mare parte din culturile de cartof să fie afectate, producția de anul acesta este una destul de bună. Însă cea mai mare problemă a legumicultorilor rămâne în continuare prețul mic al cartofilor și lipsa pieței de desfacere. Ca de obicei, așa cum s-a întâmplat mereu în ultimii ani, pentru a nu rămâne cu marfa nevândută, țăranii sunt nevoiți să vândă samsarilor la prețuri de nimic. În aceste condiții cei care au de câștigat nu sunt producătorii, ci comercianții

. 􀁺 „În primăvară culturile au fost destul de afectate din cauza frigului și a grindinei. Cu toate acestea, producția de cartofi de anul acesta este una destul de bună. În continuare, ca și în anii trecuți ne confruntăm cu prețul foarte mic”.

􀁺 „O producție bună, dar din păcate cu prețul de acum nu reușim nici măcar să acoperim cheltuielile”.

􀁺„Din păcate, suntem nevoiți să vindem bișnițarilor. Ei sunt cei care nu muncesc, dar câștigă mai mult decât noi. Avem suprafețe mari cultivate, producția este una destul de bună și, indiferent de preț, suntem nevoiți să vindem, pentru că nu avem spații mari de depozitare și riscăm să pierdem întreaga producție”

. 􀁺 „Nu știu cât de mult se mai merită să muncim în agricultură. Este foarte multă muncă, foarte mulți bani cheltuiți și de cele mai multe ori venitul nu este pe măsură. Oricum, tinerii nu prea mai cultivă, preferă să meargă la muncă în străinătate unde au un venit mai bun și mai sigur”.

La acest moment prețul cartofului este de 40-50 bani/kg, la producător. Producătorii spun că acest preț nu acoperă cheltuielile făcute de-a lungul anului pentru înființarea și întreținerea culturilor de cartof. Oamenii consideră că salvarea ar putea veni de la guvern care ar putea să îi ajute cu subvenții.