31.07.2015 00:17

Cartel Alfa, plângere penală împotriva vicepremierului Gabriel Oprea

Cartel Alfa, plângere penală împotriva vicepremierului Gabriel Oprea
Galerie foto

❚ Demnitarul, care la momentul semnării deținea interimatul de premier, este acuzat de abuz în serviciu ❚ Sindicaliștii susțin că actul normativ care majorează salariile celor 48 de demnitari de la 1 august a.c. este neconstituțional, întrucât nu respectă prevederile Legii salarizării unitare ❚ Mai mult, potrivit CNS „Cartel Alfa”, proiectul legislativ trebuia adoptat de Guvern doar după o consultare în prealabil a Comisiei de Dialog Social, așa cum prevede legea ❚ „Când modifici o lege organică, ai obligația să te consulți cu sindicatele, cu patronatele și să obții un aviz favorabil sau nefavorabil”, precizează liderul dâmbovițean al CNS, Nicolae Dragodănescu ❚ Se pare că ordonanța de majorare în cazul celor 48 de demnitari încalcă și Legea departajării salariale, întrucât veniturile acestora vor depăși de 20 de ori salariul minim pe economie

VIRGIL VOINESCU


 

Majorarea salariilor începând cu luna august a.c. în cazul celor 48 de funcții de demnitate publică a stârnit mari nemulțumiri în rândul sindicaliștilor dâmbovițeni și nu numai, ne-a declarat liderul Confederației Naționale Sindicale (CNS) Cartel Alfa Dâmbovița, Nicolae Dragodănescu.

Acesta a spus că de la nivelul CNS „Cartel Alfa” a fost formulată o plângere penală împotriva celor care au semnat ordonanța de majorare în cazul celor 48 de funcții de demnitate publică, pentru că decizia încalcă prevederile Legii salarizării bugetarilor.

„Cartel Alfa a depus plângere penală împotriva vicepremierului Gabriel Oprea, care la momentul semnării deținea interimatul de premier, pentru că și-a permis să modifice printr-o ordonanță de urgență o lege organică. Este neconstituțional.Vorbim de abuz în serviciu. Ordonanța respectivă modifică legea care stabilește modul în care este salarizat personalul din funcții publice și nu respectă nici condițiile de fond și nici pe cele de formă pe care le cere legea pentru a fi modificată. Concret, în acest caz trebuia o discuție în Comisia de Dialog Social. Când modifici o lege organică ai obligația să obții un aviz. Chiar dacă nu respecți acel aviz că este consultativ, ai obligația să te consulți cu sindicatele, să te consulți cu patronatele și să obții un aviz favorabil sau nefavorabil. Domnia sa a refuzat categoric să convoace sindicatele și patronatele pentru a discuta această lege. Aceasta înseamnă un abuz în serviciu”, ne-a explicat Dragodănescu.

 

„Cu o astfel de departajare salarială,

democrația în România nu există decât declarativ”

Liderul sindical a mai spus că există situația paradoxală în care „avem două acte normative cu două prevederi diferite”.

„Legea organică spune că raportul de departajare între minim și maxim trebuie să fie de la 1-15, pe când pe ordonanța de urgență nu se mai respectă această prevedere din legea organică ajungând 1-30. Mai mult, legea a fost adresată unui grup restrâns de oameni. Sunt alte dovezi de abuz în serviciu. Noi considerăm normal demersul socialdemocraților de a modifica legea care reglementează modul în care este salarizat personalul plătit din fonduri publice. Aceasta este legea care trebuie modificată cu condiția de a se găsi o soluție de departajare corectă. Cu o departajare de 1-30 nu suntem de acord. Dacă se va ajunge aici, înseamnă că democrația în România nu există decât declarativ, iar societatea nu este una normală și nici morală”, a adăugat liderul CNS „Cartel Alfa” Dâmbovița, Nicolae Dragodănescu.

 

Salarii mai mari pentru demnitari

Ordonanța dată de Gabriel Oprea și aprobată în ședința de Guvern de pe 8 iulie a.c. prevede că președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților, prim-ministrul și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție vor avea un salariu brut de 21.540 de lei începând cu 1 august a.c.

Totodată, vicepremierul va avea o indemnizație lunară brută de 20.000 de lei. De asemenea, potrivit actului normativ, miniștrii și șefii de servicii de informații - SRI, SIE, STS și SPP - vor avea o indemnizație lunară de 19.055 de lei brut.