27.03.2014 07:16

Cartea Americii Latine, în premieră la Târgoviște

Cartea Americii Latine, în premieră la Târgoviște
Galerie foto

VIRGIL VOINESCU


Un proiect cultural inedit și de ținută, „Festivalul filmului și cărții Americii Latine”, „o premieră pentru Târgoviște și pentru România” prin numărul țărilor participante, potrivit reprezentantului Bibliotecii Județene „I.H. Rădulescu” Dâmbovița, dr. Alexandru Ștefănescu, șef Birou Relații cu publicul, a debutat luni, 24 martie, cu expoziția de carte a Americii Latine, vernisată la sediul bibliotecii.

 

Demersurile pentru acest festival au fost începute de Asociațiile de Prietenie România – Cuba și România – Venezuela conduse de Ion Hotinceanu, iar organizarea s-a realizat în cadrul unui parteneriat format din Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu” Dâmbovița, Universitatea „Valahia” Târgoviște, autoritățile județene și locale, Consiliul Județean Dâmbovița și, respectiv, Primăria municipiului Târgoviște, perioada de desfășurare fiind între 24 martie și 2 aprilie.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Biblioteca Județeană a realizat și a vernisat la sediul său, la începutul acestei săptămâni, „Expoziția de carte a Americii Latine”. La vernisaj au participat reprezentanți ai autorităților județene și locale, vicepreședintele CJD, Ion Marinescu, și viceprimarul Târgoviștei - Ciprian Prisăcaru, cadre didactice universitare, între care amintim: conf.univ.dr. Agnes Erich – directorul Bibliotecii Județene Dâmbovița, conf.univ.dr. Călin Oros – rectorul UVT, prorectorul UVT – Gabriela Teodorescu, oameni de cultură.

 

Au mai fost prezenți studenți și elevi, dintre aceștia din urmă amintim pe Elena Petrescu (Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu”) – beneficiară a două burse în Columbia și Panama, precum și reprezentanți ai Ambasadelor din GRULAC (Grupul Țărilor din America Latină), respectiv Brazilia, Peru, Uruguay și Republica Bolivariană Venezuela.

 

În cadrul expoziției au putut fi văzute aproximativ 150 de titluri de carte reprezentative din cele nouă țări din Festival, respectiv Republicile Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Cuba, Peru, Uruguay, din Statele Unite Mexicane și Republica Bolivariană Venezuela. Expoziția de carte a Americii Latine este deschisă pe perioada Festivalului la sediul Bibliotecii Județene „I.H. Rădulescu”, din str. Stelea nr. 2, Târgoviște, între orele 10.00-16.00.

„Sperăm că această premieră va putea fi repetată și în anii următori și să extindem colaborarea, mai ales că vizăm în lunile viitoare să organizăm o zi dedicată culturii cubaneze, culturii venezuelene, tocmai pentru a întări aceste colaborări”, a precizat dr. Alexandru Ștefănescu.

Titlurile expuse vor intra în colecțiile de carte ale Bibliotecii sub formă de donație din partea țărilor latine participante. „Festivalul filmului și cărții Americii Latine” se va încheia pe 2 aprilie a.c. la Centrul Internațional de Conferințe al UVT.