11.02.2014 08:15

Cardul național de sănătate, mijloc eficient de control al serviciilor

Cardul național de sănătate, mijloc eficient de control al serviciilor
Galerie foto

❚ Formularul de prescripție electronică și cardul național de sănătate au menirea să înlesnească munca angajaților caselor județene de sănătate, dar mai ales să asigurare servicii de calitate sporită pentru cetățeni ❚ Diminuarea birocrației și facilitarea unui control mai bun sunt principalele beneficii aduse de intrarea în circuit a celor două instrumente din domeniul asigurărilor de sănătate

Interviu cu ec. Georgeta Zaharia,

director Casa Județeană de Asigurări de Sănătate

 

PETRE DRĂGUȚOIU


 

Rep.: Utilizarea cardului național de sănătate va deveni o realitate cotidiană. De când va fi acesta funcțional și care sunt avantajele pentru pacienții contribuabili?

-În acest moment, cardurile naționale de sănătate se tipăresc la Imprimeria Națională. Când vor fi distribuite de la Casa Națională de Sănătate la casele de asigurări de sănătate județene, vor fi probabil personalizate. Avantajele constau în faptul că nu mai vine omul să ia adeverință și reprezintă un mijloc eficient de control pentru CJAS Dâmbovița al serviciilor acordate asiguratului.

Rep.: De la 1 februarie, după cum a menționat ministrul Sănătății, în circuitul de protejare a sănătății și vindecare a bolilor a intrat rețeta electronică. Apreciați acest fapt ca pe un proces pozitiv?

-Este vorba despre un alt model de formular de prescripție electronică. Rețeta electronică a intrat în funcțiune de la 1 ianuarie 2013. Acest model oferă posibilitatea unui control cu mai multe elemente de siguranță.

Rep.: Tot ministrul Sănătății a menționat recent ilegalități în declararea indicelui de case mixt, uneori peste dublu, în unele unități spitalicești din țară, în urma controalelor efectuate. Erau incluse și secții inexistente sau care nu funcționau. Care sunt indiciile în unitățile principale din județul Dâmbovița și cine îi validează?

-Indicele de case mixt se calculează la nivelul fiecărui spital. Casa Națională din București este cea care stabilește validitatea indicelui de case mixt. Indicele total de la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște este de 1,15, în spitalul din Pucioasa este de 0,89, Găești 0,95 și Moreni 0,91.