04.02.2015 00:19

Când nimeni nu e mai presus de lege

Când nimeni nu e mai presus de lege
Galerie foto

COSTIN MIHAI


„Cereți-i scuze lui Bute și dați-ne banii înapoi” sau „Dosarul care nu a vrut să moară”, sunt doar două din titlurile care mi-au atras atenția în Gazeta Sporturilor de ieri. La patru ani de la demararea investigației jurnalistice despre „Gala Bute”, cotidianul i-a afișat ieri pe copertă pe Lucian Bute și pe Elena Udrea, numai un zâmbet. Erau anii de glorie ai PDL și ai dictaturii Băsescu, ani de prigoană pentru jurnaliștii de investigație, chiar și pentru mine.

Zâmbetul șmecheresc al celei din dreapta, fost ministru, a fost șters de procurorii DNA, care l-au reținut luni seară pe Rudel Obreja pentru spălare de bani, evaziune fiscală și complicitate la abuz în serviciu. Printre cei audiați l-am remarcat și pe Ștefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Ce vesel poza doamna Udrea pe când era al doilea om în stat, vorba unui hâtru, și ce speriată apare acum la TV! Nici eu nu aș fi crezut că ditamai favorita fostului președinte de țară va ajunge să tremure pe tocuri, după o dezvăluire de presă.

Abia acum am ajuns la esența problemei, reacția organelor abilitate la sesizările jurnaliștilor. Ceva se întâmplă, s-au schimbat multe în ultima perioadă la nivelul justiției, care a intrat puternic și pe teritoriul sportiv. Am simțit asta personal. Dacă până mai ieri anchetele noastre erau ignorate de cei vizați, care se credeau de neatins, am sesizat că acum orice articol are reacții puternice, inclusiv din partea organelor responsabile ale statului. Asta implică și o responsabilitate în plus, pe care aș dori să o explic.

Marile anchetele declanșate de Gazeta Sporturilor s-au finalizat cu arestări de calibru tocmai pentru că jurnaliștii au acționat responsabil. Chiar dacă nu le-a fost ușor, colegii noștri au găsit nu doar curajul să abordeze asemenea subiecte, dar și dovezi așa de solide, încât i-au convins până și pe procurorii anticorupție. Presiunea a fost uriașă și pentru ei, în special pe redactorul șef Cătălin Tolontan, numai că și-au făcut tare bine meseria, de vreme ce munca lor a stat în picioare și a doborât bariere care păreau de netrecut.

Nu trebuie să ne-o luăm în cap că noi, ziariștii, suntem miezul, și nici să pozăm în justițiari. Logica e să ne respectăm meseria și cititorii, să ne respectăm pe noi și să lăsăm justiția să dea verdicte. Poate acum au înțeles cu toții că până și în România, țara tuturor posibilităților (era să spun a hoțiilor!), nimeni nu e mai presus de lege.